Jak przekonuje autorka przepisu, przygotowana przez nią potrawa z pewnością pozytywnie zaskoczy osoby, z którymi spotkamy się przy wielkanocnym stole. Tiktokerka jest kimś, komu możemy spokojnie zaufać – w końcu zdobyła "złoty fartuch" w talent show MasterChef X! To najlepiej udowadnia kompetencje Lisowskiej jako doskonałej kucharki.
Przeczytaj także: To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
Przepis na smażone jajko wielkanocne – potrzebne składniki
- biała cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 5-7 pieczarek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1/4 kostki żółtego sera
- pięć jajek
- bułka tarta do obtoczenia jajek
- majonez do jajek
- rzeżucha do posypania gotowych jajek
- 1/5 masła klarowanego
- olej do smażenia
Przeczytaj także: Sezon na kalafiora. Zdrowa zupa od Magdy Gessler
Przepis na smażone jajko wielkanocne – sposób przygotowania
- Umyj, obierz i pokrój cebulę w kostkę. W międzyczasie zacznij gotować trzy jajka na twardo.
- Posiekaną cebulę smaż na maśle klarowanym. Dodaj szczyptę soli.
- Umyj, obierz i drobno pokrój pieczarki. Możesz je ewentualnie zetrzeć na tarce.
- Już przygotowane pieczarki – z odrobiną pieprzu – dodaj do podsmażającej się cebuli.
- Kiedy cebula i pieczarki będą już dokładnie podsmażone, odłóż je na talerz. Następnie umyj oraz drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Zetrzyj na tarce żółty ser.
- Tak przygotowane szczypiorek, koperek oraz żółty ser dodaj do pieczarek i cebuli. To samo zrób z żółtkami ugotowanych już jajek na twardo, które wcześniej przekroisz na pół. Dokładnie połącz wszystkie składniki, aby powstał farsz.
- Zacznij faszerować wgłębienia w białkach jajek. Następnie połącz obie połówki. Pozostałe i wciąż surowe jajka rozbij i roztrzep.
- Obtocz faszerowane jajka w roztrzepanym wcześniej żółtku i białku, a następnie w bułce tartej.
- Tak przygotowane jajka smaż na rozgrzanym oleju. Przekręcaj je tak, aby wszystkie strony dokładnie się zarumieniły na złocistobrązowy kolor.
Przeczytaj także: Mazurek wielkanocny bez pieczenia. Ten przepis to absolutne mistrzostwo
Usmażone jajka nadają się już do spożycia. Na koniec należy ułożyć je na majonezie, a następnie ozdobić rzeżuchą. Z pewnością zasmakują wszystkim gościom i domownikom. A przede wszystkim zaskoczą podczas śniadania.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.