Szyszki? Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie zajadał się nimi podczas szkolnych przerw. Przysmak ten swoje korzenie ma jednak już w PRL-u. Jest tylko jedna uwaga - szybko się ich pozbędziesz, bo są tak pyszne, że znikają z talerzy szybciej niż francuskie TGV. Smacznego!
"Szyszki". Składniki:
- 60 g ryżu preparowanego
- 300 g cukierków krówek
- 125 g masła (lub margaryny)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
"Szyszki". Wykonanie:
- Krówki pokroić na małe kawałki i razem z masłem roztopić w garnku na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Mieszać cierpliwie, aż powstanie gładka masa. (Staram się, aby masa była gładka, ale jeśli pozostaną małe kawałki krówek, to też można tak zostawić).
- Garnek ściągnąć z pieca i od razu dodać ryż. Wymieszać łyżką.
- Poczekać chwilę, aby masa lekko ostygła i nie parzyła w ręce. Z ciepłej masy uformować rękami dowolnej wielkości szyszki. (Gdyby masa mocno się do rąk kleiła, opłukać ręce wodą). Szyszki formować sprawnie i dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
- Szyszki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl