Makowiec japoński podbił serca Polaków w PRL-u, gdzie przeróżne składniki były ograniczone. Niektórzy wypiekają go do dziś - często z okazji świąt bądź większych imprez. Jedno jest pewne - nie wygląda tak jak smakuje, a o to ostatnie nie musicie się martwić - jest obłędny!
Makowiec japoński. Składniki:
- 500 g maku (np. mielonego)
- 1 litr mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 7 - 9 jaj
- 400 g cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 600 g jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek)
- 1 łyżka miodu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 18% z kartonika
- 1 łyżka masła
- 1 tabliczka czekolady
- bakalie np. płatki migdałów, skórka pomarańczowa
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Makowiec japoński. Wykonanie:
- Jeśli mamy suchy mak mielony — wsypać do dużego garnka, zalać mlekiem, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 25 - 30 minut często mieszając (na koniec mielony mak wchłonie całe mleko i napęcznieje). Ostudzić.
- Jeśli mamy suchy mak niemielony — gotować w mleku przez około 1 godzinę. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę (dwukrotnie, najmniejszym sitkiem).
- Masło wyjąć z lodówki, pokroić i ocieplić. Oddzielić żółtka od białek i również ocieplić w temperaturze pokojowej.
- Masło dobrze ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 8 minut na wysokich obrotach).
- Następnie wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku, cały czas cierpliwie ubijając pomiędzy żółtkami (również na dużych obrotach).
- Teraz dodawać po 1 łyżce maku, na zmianę z kaszą manny i miksować już trochę krócej i na mniejszych obrotach.
- Dodać jabłka - obrane i starte na tarce o większych oczkach, następnie proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Wszystko dokładnie wymieszać lub wolno zmiksować.
- Białka ubić na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Następnie dodać je do masy makowej (w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką) i połączyć.
- Dużą prostokątną formę o wymiarach nie mniej niż 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 50 - 55 minut.
- Wyjąć, przestudzić, posmarować polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia.
- Ciasto pokroić i udekorować bakaliami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl