Ciasteczka speculaas można spotkać w różnych formach np. wiatraków, zwierząt lub postaci. Kiedyś były wypiekane przede wszystkim z okazji święta Sinterklaas, obchodzonego w Holandii 5 grudnia, w wigilię dnia św. Mikołaja. Później zaczęły się pojawiać na stołach także w okresie Bożego Narodzenia.
Czasami ciasteczka dekorowano lukrem i orzechami, a następnie wręczano ukochanej osobie. Dziś te ciasteczka są dostępne cały rok, ale ich korzenny smak i aromat przywodzi na myśl Boże Narodzenie. Warto je przygotować na święta i zaskoczyć rodzinę. Ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać nawet przez kilka tygodni.
Ciasteczka speculaas. Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g cukru brązowego
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 180 g masła
- 3-4 łyżki mleka
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka speculaas. Sposób wykonania:
- do dużej miski wsyp przesianą mąkę
- dodaj cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia oraz sól
- na środku zrób mały dołek, do którego wbij jajko oraz dodaj pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej
- dolej mleko i zagnieć ciasto
- ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na minimum 2 godziny
- ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 milimetrów
- wykrawaj różne kształty za pomocą foremek do pierników
- przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 st.
- ciastka piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.