Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Hreczanyki - przysmak Podkarpacia. Od mielonych różnią się jednym składnikiem

9

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Obok schabowego to je najczęściej przygotowujemy na niedzielne rodzinne obiady. Jednak istnieje przepis z kuchni lokalnej Podkarpacia, który jest poważną konkurencją dla tradycyjnych "mielonych". Są nim hreczanyki.

Hreczanyki - przysmak Podkarpacia. Od mielonych różnią się jednym składnikiem
Hreczanyki to podkarpacka alternatywa dla kotletów mielonych (Pixabay)

Hreczanyki od mielonych różnią się tym, że dodawana jest do nich kasza gryczana. I to nie w symbolicznej ilości, bo jest jej w przepisie tyle samo, co mięsa mielonego. Od kaszy gryczanej to danie wzięło też swoją nazwę. Kasza gryczana jest pozyskiwana z gryki, zwanej też hreczką. Podczas przygotowywania tych kotletów nie zapomnijcie też o wcześniejszym przysmażeniu cebulki!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - składniki:

  • 500 kg mięsa mielonego,
  • 500 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta tymianku,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz

Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - sposób przyrządzenia:

  • Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę. Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej. Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.
  • Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków. Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron

I gotowe! Hreczanyki najlepiej podawać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym i odpowiednio dobraną do tego smaku surówką.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić