Hreczanyki od mielonych różnią się tym, że dodawana jest do nich kasza gryczana. I to nie w symbolicznej ilości, bo jest jej w przepisie tyle samo, co mięsa mielonego. Od kaszy gryczanej to danie wzięło też swoją nazwę. Kasza gryczana jest pozyskiwana z gryki, zwanej też hreczką. Podczas przygotowywania tych kotletów nie zapomnijcie też o wcześniejszym przysmażeniu cebulki!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - składniki:
- 500 kg mięsa mielonego,
- 500 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta majeranku,
- szczypta tymianku,
- 3 jajka,
- sól i pieprz
Czytaj także: Epickie kotlety mielone. Jeden składnik zmienia wszystko
Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - sposób przyrządzenia:
- Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę. Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej. Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.
- Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków. Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron
I gotowe! Hreczanyki najlepiej podawać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym i odpowiednio dobraną do tego smaku surówką.