Alton Brown, autor książki "Everyday Cook", twierdzi, że jajecznica za każdym razem wyjdzie idealna, jeśli dodamy do niej łyżeczkę majonezu. Znawca kulinariów nie ma co do tego wątpliwości, a wszystkich sceptyków po prostu zaprasza do spróbowania. Zrób jajecznicę według tego przepisu, a przekonasz się, czy było warto.
Przeczytaj także: Prosta Pavlova wg Ani Starmach. Oto sekret idealnej bezy
Przepis na idealną jajecznicę. Potrzebne składniki:
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) świeża bułka z białego pieczywa
Przeczytaj także: Bez pieczenia i bez mąki. Pyszny deser z 3 składników
Przepis na idealną jajecznicę. Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka na patelni.
- Ustaw ogień na poziom średni.
- Do jajek dodaj wszystkie składniki (oczywiście oprócz bułki, którą należy zjeść na koniec z jajecznicą).
- Mieszaj jajecznicę przez cały czas małą szpatułką, aby wszystkie składniki lepiej się ze sobą połączyły.
- Nie pozwól, aby jajecznica zbyt mocno się ścięła. Cały czas mieszaj i odrywaj od patelni raz po raz przywierające do niej jajko.
Voila! Jajecznica gotowa. Jej konsystencja na pewno jest idealna. Najlepiej na koniec lekko posypać ją z wierzchu pieprzem, a całość zjeść ze świeżą bułką i pomidorem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.