Zupa z kurkami to idealny pomysł na pyszny letni obiad. Użyjesz do niej tylko najświeższych składników sezonowych, a zasmakuje każdemu — można ją ugotować nie tylko w wersji mięsnej, ale też w wegetariańskiej. Słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła swój sposób na to pyszne danie.
Czytaj także: Wakacje w domu. Proste danie prosto z Meksyku
Zupa z kurkami od Magdy Gessler. Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 300 g kurek
- 4-5 ziemniaków
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
- 50 g masła
Zupa z kurkami od Magdy Gessler. Wykonanie:
- Najpierw należy przygotować bulion — mięsny lub warzywny.
- Bulion wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem.
- Dodać liść laurowy, ziele, sól i pieprz.
- Gotować przez 15 minut.
- Przygotować kurki: namoczyć je w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym.
- Odczekać ok. 20 minut, aż wyschną.
- Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie kurki, posolić, dodać posiekaną cebulę.
- Podduszać, ciągle mieszając.
- Gotowe grzyby dodać do zupy i całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
- Zupę można zabielić łyżką śmietany oraz doprawić do smaku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl