Gorąca czekolada jest nieodłącznym elementem okresu świątecznego, zwłaszcza dla najmłodszych. Oczywiście, w sklepach można dostać różnego rodzaju "gotowce". Są nimi chociażby czekolady na patyku do rozpuszczenia w gorącym mleku. Jednak jeśli chcielibyście tą metodą uzyskać prawdziwie gęsty i aromatyczny napój, powinniście wykorzystać najwyżej tyle mleka co w filiżance do espresso.
Czytaj także: Piernik bez miksera. Przepis na ostatnią chwilę
Gorąca czekolada błyskawicznie poprawia nastrój, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak należy pamiętać, że im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej. Do przygotowania gorącej czekolady najlepiej skorzystać z tabliczki gorzkiej, która zawiera przynajmniej 70 proc. kakao.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Prawdziwa gorąca czekolada. Składniki na 2 porcje
- 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
- 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
- po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
- 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy
- ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili - dla smaku
- szczypta soli
Prawdziwa gorąca czekolada. Sposób przygotowania
- Do garnka wlej mleko i śmietankę.
- Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
- Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby, dodaj cukier puder lub syrop klonowy.
I gotowe! Oczywiście, jeśli mało ci słodkości, możesz gorącą czekoladę przykryć bitą śmietaną lub piankami. Albo też jednym i drugim - jeśli należysz do grona szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii.
Czytaj także: Chlebek z bakaliami. Doskonały na Boże Narodzenie
Bez tych dodatków jeden kubek gorącej czekolady będzie mieć około 275 kcal. Osoby z drażliwym żołądkiem nie muszą rezygnować z przyjemności - wystarczy, że sięgniecie po mleko i śmietankę bez laktozy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.