Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealna na zimowe wieczory. Smak zwala z nóg

10

Powiedzmy sobie szczerze - wiele gorących czekolad, które są dostępne w sklepach, nie oddaje nawet w połowie smaku prawdziwej gęstej czekolady do picia. To najczęściej proszki, które jedynie dodadzą mleku nieco kakaowego aromatu i posmaku. Tymczasem dzięki załączonemu poniżej przepisowi, przyrządzicie w domu przepyszną gorącą czekoladę, raczącą podniebienie jak w najlepszych kawiarniach!

Idealna na zimowe wieczory. Smak zwala z nóg
Gęsta gorąca czekolada jest idealna na zimowe wieczory (Pexels, Isaiah Quindo)

Gorąca czekolada jest nieodłącznym elementem okresu świątecznego, zwłaszcza dla najmłodszych. Oczywiście, w sklepach można dostać różnego rodzaju "gotowce". Są nimi chociażby czekolady na patyku do rozpuszczenia w gorącym mleku. Jednak jeśli chcielibyście tą metodą uzyskać prawdziwie gęsty i aromatyczny napój, powinniście wykorzystać najwyżej tyle mleka co w filiżance do espresso.

Gorąca czekolada błyskawicznie poprawia nastrój, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak należy pamiętać, że im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej. Do przygotowania gorącej czekolady najlepiej skorzystać z tabliczki gorzkiej, która zawiera przynajmniej 70 proc. kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na świąteczną granolę

Prawdziwa gorąca czekolada. Składniki na 2 porcje

  • 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
  • po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
  • 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy
  • ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili - dla smaku
  • szczypta soli

Prawdziwa gorąca czekolada. Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej mleko i śmietankę.
  • Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
  • Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby, dodaj cukier puder lub syrop klonowy.

I gotowe! Oczywiście, jeśli mało ci słodkości, możesz gorącą czekoladę przykryć bitą śmietaną lub piankami. Albo też jednym i drugim - jeśli należysz do grona szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii.

Bez tych dodatków jeden kubek gorącej czekolady będzie mieć około 275 kcal. Osoby z drażliwym żołądkiem nie muszą rezygnować z przyjemności - wystarczy, że sięgniecie po mleko i śmietankę bez laktozy.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić