Może to banał, ale naprawdę nie musisz się wysilać, by na przyjęciu Sylwestrowym zaspokoić głód gości. Minipizze na cieście francuskim doskonale sprawdzą się jako przekąska. A później... wystrzelą korki szampana i nikomu nie będzie spieszno do jedzenia.
Minipizze na cieście francuskim. Składniki:
- 100 ml passaty pomidorowej z przyprawami (czosnek, chilli, oregano – dodaj i zblenduj)
- 60-100 g mozzarelli
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150-180 g tuńczyka w oliwie lub oleju
- listki świeżego oregano
- dodatki : pomidorki, kukurydza z puszki, kapary
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Minipizze na cieście francuskim. Wykonanie:
- Z ciasta francuskiego wykrawaj koła lub kwadraty około 10 cm.
- Przygotowane porcje ciasta posmaruj passatą z przyprawami, tak aby brzegi zostały wolne. Po posmarowaniu sosem zagnij brzegi do środka na dosłownie 5-8 mm, aby stworzyły szerokie obrzeże. Środek posyp serem mozzarella.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez około 20-22 minuty aż ser się rozpuści, a ciasto wyrośnie.
- Po wyjęciu z piekarnika dodaj tuńczyka z puszki, listki oregano i ulubione dodatki. Podawaj od razu lub na zimno.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl