Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealne ciasto na Wielkanoc. Oto Marysieńka

4

Zapomnij o tradycyjnej szarlotce, ciasto Marysieńka to hit tegorocznych świąt wielkanocnych. Z pewnością zasmakuje każdemu, a przepis jest banalnie prosty.

Idealne ciasto na Wielkanoc. Oto Marysieńka
Przepis na ciasto Marysieńka. YouTube/MałaCukierenka (YouTube)

To idealna propozycja ciasta dla smakoszy czekolady czy kakao. Wypiek zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bowiem wygląda niczym deser z restauracji.

Zawiera w sobie lekki kakaowy biszkopt oraz ciasto pełne orzechów, a to wszystko przełożone wyśmienitym kremem budyniowym. Z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole.

Przepis nie jest skomplikowany i nawet osoba, która bardzo rzadko piecze ciasto sobie z nim poradzi. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl

Potrzebne składniki na ciasto kakaowe:

5 jajek

20 g kakao do wypieków

70 g mąki pszennej

100 g cukru

2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Potrzebne składniki na ciasto orzechowe:

250 g orzechów włoskich

5 białek z jajek

100 g cukru

10 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 g miodu

odrobina soli

Potrzebne składniki na krem:

500 ml mleka

200 g masła

5 żółtek z jajek

100 g cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

Ciasto kakaowe. Krok po kroku

Najpierw należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wsypać do miski przesianą mąkę. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. 

Kolejnym krokiem jest wsypanie całości do masy jajecznej. Należy pamiętać o dokładnym wymieszaniu. Dodajemy sztywną pianę i mieszamy. Następnie przygotowaną masę wykładamy na papier tortownicy. Piec przez ok. pół godziny w temperaturze 180 st. C. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty. 

Ciasto orzechowe. Jak przygotować?

Siekamy wybrane orzechy, nie muszą być koniecznie włoskie. Białka jaj ubijamy z cukrem, tak, by uzyskać sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz miód. Masę łączymy z drobnymi orzechami i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. 

Jak przygotować krem do ciasta Marysieńka?

Na początek 375 ml z całości mleka zagotowujemy. Pozostałe 120 ml łączymy z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniu waniliowego. Dodajemy to do mleka i gotujemy, do momentu, aż budyń stanie się gęsty. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy do wystygniętego budyniu. 

Ostatnim końcowym etapem jest złożenie ciasta. Kakaowy blat smarujemy kremem i przykrywamy ciastem orzechowym oraz budyniem. Następnie kładziemy na to kolejny kakaowy blat. Górę ozdabiamy według własnych preferencji. 

Dodatkowo górę ciasta można polać czekoladą i ozdobić orzechami. 

Autor: ACZ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić