To idealna propozycja ciasta dla smakoszy czekolady czy kakao. Wypiek zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bowiem wygląda niczym deser z restauracji.
Zawiera w sobie lekki kakaowy biszkopt oraz ciasto pełne orzechów, a to wszystko przełożone wyśmienitym kremem budyniowym. Z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole.
Czytaj także: Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko
Przepis nie jest skomplikowany i nawet osoba, która bardzo rzadko piecze ciasto sobie z nim poradzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Potrzebne składniki na ciasto kakaowe:
5 jajek
20 g kakao do wypieków
70 g mąki pszennej
100 g cukru
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
Potrzebne składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich
5 białek z jajek
100 g cukru
10 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 g miodu
odrobina soli
Czytaj także: Pascha Magdy Gessler. Odrobina luksusu na Wielkanoc
Potrzebne składniki na krem:
500 ml mleka
200 g masła
5 żółtek z jajek
100 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Ciasto kakaowe. Krok po kroku
Najpierw należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wsypać do miski przesianą mąkę. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia.
Kolejnym krokiem jest wsypanie całości do masy jajecznej. Należy pamiętać o dokładnym wymieszaniu. Dodajemy sztywną pianę i mieszamy. Następnie przygotowaną masę wykładamy na papier tortownicy. Piec przez ok. pół godziny w temperaturze 180 st. C. Ostudzony biszkopt przecinamy na dwa blaty.
Ciasto orzechowe. Jak przygotować?
Siekamy wybrane orzechy, nie muszą być koniecznie włoskie. Białka jaj ubijamy z cukrem, tak, by uzyskać sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz miód. Masę łączymy z drobnymi orzechami i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Czytaj także: Przepyszny wrap w 5 minut. Wystarczy kilka składników
Jak przygotować krem do ciasta Marysieńka?
Na początek 375 ml z całości mleka zagotowujemy. Pozostałe 120 ml łączymy z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniu waniliowego. Dodajemy to do mleka i gotujemy, do momentu, aż budyń stanie się gęsty. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy do wystygniętego budyniu.
Ostatnim końcowym etapem jest złożenie ciasta. Kakaowy blat smarujemy kremem i przykrywamy ciastem orzechowym oraz budyniem. Następnie kładziemy na to kolejny kakaowy blat. Górę ozdabiamy według własnych preferencji.
Dodatkowo górę ciasta można polać czekoladą i ozdobić orzechami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.