Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, ale nie każdy potrafi je przygotować. Z pozoru wydają się pracochłonne i zabierające dużo czasu, ale nie musi tak być. Z przepisem Makłowicza gołąbki przygotujesz szybko, a zaoszczędzony czas wykorzystasz na zachwycanie się ich idealnym smakiem.
Przepis na gołąbki wg Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
- 1 duża główka kapusty
- 1 cebula
- 350 g ryżu
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Sól i pieprz
Czytaj także: Przepis na dżem z cebuli. To hit sezonu
Przepis na gołąbki wg Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania
- Obgotuj liście kapusty, żeby lekko zmiękły zmiękczyć.
- Poodcinaj od liści twarde nasady.
- Obraną cebulę pokrój ją w kostkę. Boczek także pokrój w kostkę.
- Boczek podsmaż na patelni, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Ryż ugotuj al dente.
- Ryż wymieszaj z boczkiem, cebulą i mięsem. Dopraw wszystko do smaku.
- Zawiń farsz w liście kapusty.
- Pozostałymi liśćmi wyłóż dno naczynia, ułóż w nim ciasto gołąbki. Na wierzch ułóż resztki liści.
- Gołąbki zalej wodą i wstaw do piekarnika. Piecz około 3 godziny w temperaturze 180 st. C.
Gołąbki najlepiej komponują się z dobrymi ziemniakami z wody, świeżym koperkiem i surówką, na przykład buraczkami. Smacznego!
Zobacz także: Polędwiczki wieprzowe z jabłkami i orzechami. Świetny pomysł na rodzinny obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: