Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Jeśli chcesz, by wyszło idealnie, wypróbuj sposobu słynnego szefa kuchni Gordona Ramsaya. Jajko w koszulce najlepiej smakuje podane na grzance, z ulubionymi dodatkami np. szynką, szczypiorkiem, pomidorami czy awokado.
Czytaj także: Zrób je sam. Przepis na lody Ekipy
Jajka w koszulce według Gordona Ramsaya. Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki octu winnego
- odrobina soli
Czytaj także: Przepis na idealną jajecznicę. Zdradził go Gordon Ramsay
Jajka w koszulce według Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania
- Wlej do rondla zimną wodę i delikatnie zagotuj
- Wrzącą wodę dopraw solą i dodaj 2 łyżki octu winnego
- Zmieszaj wodę trzepaczką, aż zacznie wirować
- Wbij każde jajko do pojedynczych małych miseczek
- Delikatnie zsuń jajka do wody (w zależności od wielkości rondla może być konieczne gotowanie jajek w oddzielnych partiach)
- Zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 2 minuty
- Sprawdź jajka łyżką - jeśli są zwarte, wyjmij je z wody łyżką cedzakową, a jeśli nadal są bardzo miękkie, gotuj jeszcze przez 10 sekund
- Wyjmij jajka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odprowadzić nadmiar wody
- Dopraw solą i pieprzem i podawaj na wierzchu tosta z dowolnymi dodatkami
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl