Kotlety drwala są nie tylko sycące, ale stanowią prawdziwe błogosławieństwo dla osób, które poprzedniego dnia przesadziły z ilością wypitego alkoholu. Powód? Nie powodują mdłości, a ich składniki – m.in. pieczarki czy łopatka wieprzowa – łagodzą skutki nadużywania wysokoprocentowych trunków.
Przeczytaj także: Zaskocz gości w Sylwestra. Za PRL-u Polacy się tym zajadali
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na kotlety drwala. Potrzebne składniki
- 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- średniej wielkości główka słodkiej cebulki
- jedno średniej wielkości jajko
- dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek
- szklanka bułki tartej
Przeczytaj także: Ten przepis ma 100 lat. Nagranie zebrało 23 miliony odtworzeń
Przepis na kotlety drwala. Sposób przygotowania
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Smaż oba składniki na oleju do momentu, aż pierwszy się zeszkli.
- Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
- Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do – rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza – piekarnika.
- Piecz kotleciki przez około 40-45 minut.
Przeczytaj także: Ten napój rozpieści twoje podniebienie. Przepis na kompot jabłkowy
Twoje kotlety drwala są gotowe. Podawaj je z ziemniakami, ryżem lub innym lubianym przez siebie dodatkiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.