Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealne na tłusty czwartek! Przepis na amerykańskie lane faworki

9

Zbliża się tłusty czwartek i ostatnie dni karnawału, trzeba więc ten czas uczcić! Chcesz przygotować coś oryginalnego, gdy wszyscy goście przyniosą pączki? Zrób szybkie lane faworki. W USA to rarytas!

Idealne na tłusty czwartek! Przepis na amerykańskie lane faworki
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – szybkie lane faworki! Są niezwykle chrupiące, słodkie i pyszne. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa. Palce lizać!

Szybkie lane faworki. Składniki:

  • jajka ekologiczne (rozmiar L) – 3 szt.
  • laska wanilii – 1 szt.
  • cukier puder – 2 łyżeczki
  • sok pomarańczowy – 150 ml
  • mąka pszenna tortowa – 220 g
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • whisky – 20 ml
  • olej rzepakowy – 500 ml
  • cukier puder – do oprószenia faworków
  • sól –  szczypta

Szybkie lane faworki. Wykonanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek i łączymy w naczyniu robota z cukrem pudrem.
  • Dodajemy nasionka z laski wanilii.
  • Białka przelewamy do osobnej miski.
  • Do żółtek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
  • Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko się napowietrzy.
  • Olej rozgrzewamy w garnku lub głębokiej patelni.
  • Do białek jaj dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą blendera.
  • Do utartych żółtek stopniowo dodajemy mąkę na przemian z sokiem z pomarańczy, ucierając całość na wolnych obrotach.
  • Dodajemy whisky i ucieramy jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Do masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
  • Po dodaniu białek powinniśmy uzyskać lekko płynne, puszyste ciasto.
  • Ciasto przelewamy do worka cukierniczego i odkładamy je, by odpoczęło.
  • Jeśli nie mamy worka cukierniczego, w tym kroku możemy wykorzystać lejek, butelkę z dozownikiem lub zwykły woreczek foliowy.
  • Ciasto szprycujemy małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.
  • Funnel cakes smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Wyławiamy ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Gotowe funnel cakes oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić