Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Idealne naleśniki na krokiety. Dodaj to, a będą elastyczne

1

Przygotowanie idealnych naleśników to podstawa pysznych krokietów. Jak zrobić elastyczne naleśniki, które nie będą się rwały podczas zwijania? Jeden składnik jest ważny.

Idealne naleśniki na krokiety. Dodaj to, a będą elastyczne
Jak zrobić ciasto na naleśniki? (Getty Images, Pawel Kacperek)

Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Proces tworzenia perfekcyjnego ciasta na naleśniki zaczyna się od doboru odpowiednich składników. Podstawowymi składnikami są mąka pszenna, mleko, woda gazowana oraz jajka. Jak zrobić naleśniki na krokiety? Przepis jest prosty. Wymieszaj mąkę i sól, następnie wbij jajka, a także dodaj mleko i wodę gazowaną. Ważne, aby ciasto było gładkie i jednolite, dlatego wszystko wymieszać należy do momentu, aż pozbycie się grudek. Po wymieszaniu składników należy odstawić ciasto na około 15 minut. To czas na odpoczynek glutenu, który zagwarantuje, że placki naleśnikowe będą miały odpowiednią konsystencję i nie będą się łamały podczas zawijania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Elastyczne naleśniki, które nie rwą się podczas zwijania, to jeden z największych sekretów, który zapewnia sukces w przygotowaniu krokietów. Jak zrobić elastyczne naleśniki? Do ciasta dodaj masło, które sprawi, że placki stają się sprężyste, dzięki czemu łatwo je zwinąć. Jednak to nie wszystko. Naleśniki powinny być również cienkie, co osiągniemy dzięki odpowiedniemu sposobowi smażenia.

Podczas smażenia używaj niewielkiej ilości tłuszczu, a patelnię rozgrzej do średniej temperatury. Taki sposób smażenia zapobiegnie nadmiernemu brązowieniu naleśników, co mogłoby wpływać na ich strukturę. Każdy placek smaż z obu stron do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Po usmażeniu odkładaj je na talerz, lekko przykrywając, aby nie wysychały.

Po usmażeniu naleśników czas na przygotowanie farszu. Może się on składać z mięsa, pieczarek i sera czy kapusty z grzybami. Przepisy na farsz do krokietów są bardzo różne, a wybór konkretnego nadzienia zależy od preferencji smakowych.

Jak zawijać krokiety?

Kiedy naleśniki i farsz są już gotowe, czas na najważniejszy moment — zawijanie. Na środku naleśnika rozprowadź równomiernie porcję farszu, następnie zagnij brzegi ciasta, aby nic się nie wysypywało, a potem zwiń go w ciasny rulon. Ważne, by krokiety miały mocną strukturę, co ułatwi ich późniejsze smażenie.

Dobrze zawinięte krokiety gotowe są do panierowania. Odpowiednia panierka doda chrupkości i podkreśli smak nadzienia. Tradycyjnie krokiety panieruje się obtoczenie ich w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaży się na patelni z rozgrzanym tłuszczem do uzyskania złocistego koloru.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Włóż to storczyka. Ten patent sprawi, że go nie przelejesz
Wścieklizna opanowała cały powiat. Jeśli nie chcesz miej kłopotów, lepiej zaszczep kota
Dokarmiasz tak ptaki? Wielu Polaków robi ten błąd i tylko im szkodzi
Napięcia między Koreą Północną a Południową. W tle konflikt o Kaesong
Kłopoty Wodociągów Zachodniopomorskich. UOKiK wszczyna postępowanie
U wybrzeży Egiptu zatonął statek. Jest potwierdzenie ws. Polaków
Idealna zupa ogórkowa. Wykorzystaj ten trik, a będzie smakowała jak u babci
Lewandowski na okładkach hiszpańskich gazet. Czekają tylko na jedno
Pokazał nagranie z lasu. Dziki przejęły kamerę
"Nie potrzebujemy prawyborów". Lewica podała termin ogłoszenia kandydata
Miller obejrzał nagranie z posłanką Lewicy. "Załamuję ręce"
Ogromna kara finansowa dla Disneya. Chodzi o nierówności płacowe
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić