Jak przyrządzić miękką karkówkę? To pytanie zadaje sobie niejeden kucharz. Niestety nieodpowiednio przygotowana karkówka będzie gumiasta i niesmaczna. Jednak ten przepis zawiera w sobie chiński sekret, który sprawi, że przyrządzone przez was mięso będzie idealne i mięciutkie! Warto też sięgnąć po lokalne, ekologiczne produkty. Jakość mięsa także ma znaczenie - cały przepis jest nieco pracochłonny, więc warto, żebyście mieli pewność że wieprzowina, która jest jego podstawą jest sama w sobie smaczna.
Idealnie miękka karkówka - składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 niewielkie cebule
- smalec
- sól (młynek)
- czarny pieprz (młynek)
- rosół warzywny
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 3 x ziele angielskie
- 5 sztuk konserwowych ogórków
Do podania:
- ziemniaki
- natka pietruszki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealnie miękka karkówka - sposób przyrządzenia:
- Karkówkę kroimy w plastry.
- Każdy z plasterków doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Ważne, żeby były to sól i pieprz z młynka - takie przyprawy są świeże i wydobywają z mięsa więcej aromatu.
- Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę.
- Na głębokiej patelni roztapiamy dwie łyżki smalcu.
- Kiedy smalec się roztopi - wykładamy na patelnię pokrojoną cebulę.
- Jak cebula się zeszkli, przekładamy ją na bok patelni, a na pozostałą przestrzeń wykładamy plastry karkówki. Następnie nakładamy na nie zeszkloną cebulę.
- Mięso obsmażamy z obu stron.
- Kiedy będzie już przysmażone - robimy miejsce na patelni, wlewamy dwie łyżki sosu sojowego i dwie łyżki musztardy. Mieszamy do połączenia po czym na wierzch patelni wykładamy plastry karkówki (tak aby sos sojowy i musztarda były na dnie patelni).
- Do patelni wlewamy bulion warzywny - tak, aby mięso było w nim całości zanurzone.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i mielony kminek.
- Gotujemy wszystko 40 minut pod przykryciem (czas gotowania może się nieco wydłużyć - to zależy od jakości mięsa, jakie mamy).
- Mięso wykładamy na talerz. Ogórki kroimy w słupki.
- Pozostały sos blendujemy, po czym ponownie kładziemy na niego karkówkę a także ogórki konserwowe. Całość gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
I gotowe! Mięso w sosie serwuj z ugotowanymi ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki.
Czytaj także: Domowy smalec. Już nigdy nie zrobisz go inaczej