Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!

26

Karkówka nie jest mięsem zarezerwowanym na grilla w lecie. Potrawy z tego kawałka wieprzowiny idealnie sprawdzą się także w sezonie zimowym. Z pomocą poniższego przepisu przygotujecie sycące danie dla całej rodziny!

Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!
Spróbuj przyrządzić karkówkę w ten sposób - nie pożałujesz! (Pixabay, Hans)

Jak przyrządzić miękką karkówkę? To pytanie zadaje sobie niejeden kucharz. Niestety nieodpowiednio przygotowana karkówka będzie gumiasta i niesmaczna. Jednak ten przepis zawiera w sobie chiński sekret, który sprawi, że przyrządzone przez was mięso będzie idealne i mięciutkie! Warto też sięgnąć po lokalne, ekologiczne produkty. Jakość mięsa także ma znaczenie - cały przepis jest nieco pracochłonny, więc warto, żebyście mieli pewność że wieprzowina, która jest jego podstawą jest sama w sobie smaczna.

Idealnie miękka karkówka - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 niewielkie cebule
  • smalec
  • sól (młynek)
  • czarny pieprz (młynek)
  • rosół warzywny
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 3 x ziele angielskie
  • 5 sztuk konserwowych ogórków

Do podania:

  • ziemniaki
  • natka pietruszki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Idealnie miękka karkówka - sposób przyrządzenia:

  • Karkówkę kroimy w plastry.
  • Każdy z plasterków doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Ważne, żeby były to sól i pieprz z młynka - takie przyprawy są świeże i wydobywają z mięsa więcej aromatu.
  • Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na głębokiej patelni roztapiamy dwie łyżki smalcu.
  • Kiedy smalec się roztopi - wykładamy na patelnię pokrojoną cebulę.
  • Jak cebula się zeszkli, przekładamy ją na bok patelni, a na pozostałą przestrzeń wykładamy plastry karkówki. Następnie nakładamy na nie zeszkloną cebulę.
  • Mięso obsmażamy z obu stron.
  • Kiedy będzie już przysmażone - robimy miejsce na patelni, wlewamy dwie łyżki sosu sojowego i dwie łyżki musztardy. Mieszamy do połączenia po czym na wierzch patelni wykładamy plastry karkówki (tak aby sos sojowy i musztarda były na dnie patelni).
  • Do patelni wlewamy bulion warzywny - tak, aby mięso było w nim całości zanurzone.
  • Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i mielony kminek.
  • Gotujemy wszystko 40 minut pod przykryciem (czas gotowania może się nieco wydłużyć - to zależy od jakości mięsa, jakie mamy).
  • Mięso wykładamy na talerz. Ogórki kroimy w słupki.
  • Pozostały sos blendujemy, po czym ponownie kładziemy na niego karkówkę a także ogórki konserwowe. Całość gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.

I gotowe! Mięso w sosie serwuj z ugotowanymi ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić