Lava cake, czyli fondant czekoladowy, to pyszny deser z płynnym środkiem. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny. Idealnie sprawdzi się na Walentynki.
Czytaj także: Walentynki 2021. Życzenia na Dzień Zakochanych
Przepis na lava cake. Potrzebne składniki
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
Czytaj także: Smażone oreo w cieście. Specjalność Kendall Jenner
Przepis na lava cake. Sposób przygotowania
- Połam czekoladę na mniejsze kawałki i włóż do rondelka
- Rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej
- Wymieszaj na gładką masę
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli i mąkę i wymieszaj
- Dodaj roztopioną czekoladę
- Wszystko wymieszaj na jednolitą masę
- Wysmaruj odrobiną masła foremki i wlej do nich masę
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- Wstaw foremki i piecz przez ok. 5 minut
Czytaj także: Przepis na szakszukę. Wyjątkowo proste i zdrowe danie
Z ciasta po przekrojeniu powinna wypływać czekolada. Lava cake możesz podawać ze świeżymi owocami (np. malinami, truskawkami czy borówkami) oraz z bitą śmietaną lub z lodami.
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.