Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealny dodatek do jesiennych obiadów. Przepis na grzyby marynowane w occie

5

Z czym kojarzy nam się wrzesień? Ze zmianą ubrań na cieplejsze - wtedy w Polsce panuje zdecydowanie chłodniejsza aura i wiemy, że jesień zbliża się nieubłaganie. Ale to również czas grzybobrania! Prawdziwym specjałem goszczącym na polskich stołach jest obiad, do którego podane są borowiki, kurki czy rydze. A te marynowane w occie? Palce lizać!

Idealny dodatek do jesiennych obiadów. Przepis na grzyby marynowane w occie
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przed nami prawdopodobnie najpiękniejsza pora roku - złota polska jesień. Nasz kraj obfituje wówczas w różnokolorowe liście i... grzyby wielu rodzajów. To prawdziwy polski specjał!

Przepisów na nie nie brakuje i nie ma się temu co dziwić. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Dzięki temu możemy liczyć na doskonałą perystaltykę jelit i przyspieszenie metabolizmu. Te marynowane w occie są wyjątkowo smaczne!

Grzyby marynowane w occie. Składniki:

  • Na marynowane grzyby:
  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Na marynatę octową:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • Dodatkowo:
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

Grzyby marynowane w occie. Sposób przygotowania:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić.
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

I gotowe! Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić