Przed nami prawdopodobnie najpiękniejsza pora roku - złota polska jesień. Nasz kraj obfituje wówczas w różnokolorowe liście i... grzyby wielu rodzajów. To prawdziwy polski specjał!
Przepisów na nie nie brakuje i nie ma się temu co dziwić. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Dzięki temu możemy liczyć na doskonałą perystaltykę jelit i przyspieszenie metabolizmu. Te marynowane w occie są wyjątkowo smaczne!
Grzyby marynowane w occie. Składniki:
- Na marynowane grzyby:
- 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
- 2 cebule, pokrojone w talarki
- Na marynatę octową:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
- 1 płaska łyżka soli
- 6 płaskich łyżek cukru
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
- 1 łyżeczka goździków
- Dodatkowo:
- 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Grzyby marynowane w occie. Sposób przygotowania:
- Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić.
- Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
- Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
- Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
- Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
I gotowe! Smacznego!