Idealny jesienny bigos. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie smaczny

Bigos idealnie sprawdza się w okresie jesiennym. Jest sycący i rozgrzewający. Dodane do niego przyprawy sprawiają, że jest też bardzo aromatycznym daniem. A dzięki jednemu składnikowi będzie jeszcze smaczniejszy.

Bigos z tym składnikiem wyjdzie pyszny i aromatycznyBigos z tym składnikiem wyjdzie pyszny i aromatyczny
Źródło zdjęć: © wikimedia commons

Jesienny okres sprawia, że często sięgamy po owoce i warzywa sezonowe. W przepisach królują dynie i grzyby. Nie brakuje też pomysłów na dania ze śliwką. I to właśnie śliwka jest składnikiem, który sprawi, że bigos będzie smaczny i soczysty!

Idealny jesienny bigos. Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze ok. 800 g
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 400 g śliwek (najlepsze będą węgierki)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 750 g kiełbasy np. jałowcowej
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz

Idealny jesienny bigos. Sposób przyrządzenia

  • Z białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście i ją szatkujemy.
  • Kapustę kiszoną odsączamy z wody i drobno ją kroimy.
  • Obie kapusty układamy na dnie większego garnka, dodajemy liście laurowe.
  • Gotujemy pod przykryciem przez ok. dwie godziny.
  • Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
  • Zarumieniamy je na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
  • W moździerzu rozdrabniamy jałowiec, ziele angielskie i pieprz.
  • Dodajemy rozdrobnione przyprawy do boczku i kiełbasy, chwilę razem smażymy, po czym ściągamy z kuchenki.
  • Śliwki drylujemy i w osobnym garnku podsmażamy na odrobinie masła.
  • Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, boczek i kiełbasę z patelni.
  • Wszystko gotujemy jeszcze 20 minut, a następnie dorzucamy śliwki.
  • Mieszamy, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

I gotowe! Taki jesienny bigos z dodatkiem śliwki najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem.

Jeśli potrawa wyda Ci się za mało wyrazista, możesz zamiast świeżych śliwek użyć wędzonych, dodać garść suszonych prawdziwków, karkówkę z dzika i odrobinę czerwonego wina. W ten sposób bigos przygotowuje Magdalena Gessler.

Smacznego: Przepis na stek z kalafiora

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach