Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealny jesienny bigos. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie smaczny

52

Bigos idealnie sprawdza się w okresie jesiennym. Jest sycący i rozgrzewający. Dodane do niego przyprawy sprawiają, że jest też bardzo aromatycznym daniem. A dzięki jednemu składnikowi będzie jeszcze smaczniejszy.

Idealny jesienny bigos. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie smaczny
Bigos z tym składnikiem wyjdzie pyszny i aromatyczny (wikimedia commons)

Jesienny okres sprawia, że często sięgamy po owoce i warzywa sezonowe. W przepisach królują dynie i grzyby. Nie brakuje też pomysłów na dania ze śliwką. I to właśnie śliwka jest składnikiem, który sprawi, że bigos będzie smaczny i soczysty!

Idealny jesienny bigos. Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze ok. 800 g
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 400 g śliwek (najlepsze będą węgierki)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 750 g kiełbasy np. jałowcowej
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz

Idealny jesienny bigos. Sposób przyrządzenia

  • Z białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście i ją szatkujemy.
  • Kapustę kiszoną odsączamy z wody i drobno ją kroimy.
  • Obie kapusty układamy na dnie większego garnka, dodajemy liście laurowe.
  • Gotujemy pod przykryciem przez ok. dwie godziny.
  • Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
  • Zarumieniamy je na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
  • W moździerzu rozdrabniamy jałowiec, ziele angielskie i pieprz.
  • Dodajemy rozdrobnione przyprawy do boczku i kiełbasy, chwilę razem smażymy, po czym ściągamy z kuchenki.
  • Śliwki drylujemy i w osobnym garnku podsmażamy na odrobinie masła.
  • Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, boczek i kiełbasę z patelni.
  • Wszystko gotujemy jeszcze 20 minut, a następnie dorzucamy śliwki.
  • Mieszamy, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

I gotowe! Taki jesienny bigos z dodatkiem śliwki najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem.

Jeśli potrawa wyda Ci się za mało wyrazista, możesz zamiast świeżych śliwek użyć wędzonych, dodać garść suszonych prawdziwków, karkówkę z dzika i odrobinę czerwonego wina. W ten sposób bigos przygotowuje Magdalena Gessler.

Zobacz także: Smacznego: Przepis na stek z kalafiora
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić