Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealny jesienny bigos. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie smaczny

52

Bigos idealnie sprawdza się w okresie jesiennym. Jest sycący i rozgrzewający. Dodane do niego przyprawy sprawiają, że jest też bardzo aromatycznym daniem. A dzięki jednemu składnikowi będzie jeszcze smaczniejszy.

Idealny jesienny bigos. Dodaj ten składnik, a wyjdzie obłędnie smaczny
Bigos z tym składnikiem wyjdzie pyszny i aromatyczny (wikimedia commons)

Jesienny okres sprawia, że często sięgamy po owoce i warzywa sezonowe. W przepisach królują dynie i grzyby. Nie brakuje też pomysłów na dania ze śliwką. I to właśnie śliwka jest składnikiem, który sprawi, że bigos będzie smaczny i soczysty!

Idealny jesienny bigos. Składniki

  • 1 główka białej kapusty o wadze ok. 800 g
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 400 g śliwek (najlepsze będą węgierki)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 750 g kiełbasy np. jałowcowej
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 4-5 ziaren jałowca
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz

Idealny jesienny bigos. Sposób przyrządzenia

  • Z białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście i ją szatkujemy.
  • Kapustę kiszoną odsączamy z wody i drobno ją kroimy.
  • Obie kapusty układamy na dnie większego garnka, dodajemy liście laurowe.
  • Gotujemy pod przykryciem przez ok. dwie godziny.
  • Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
  • Zarumieniamy je na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
  • W moździerzu rozdrabniamy jałowiec, ziele angielskie i pieprz.
  • Dodajemy rozdrobnione przyprawy do boczku i kiełbasy, chwilę razem smażymy, po czym ściągamy z kuchenki.
  • Śliwki drylujemy i w osobnym garnku podsmażamy na odrobinie masła.
  • Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, boczek i kiełbasę z patelni.
  • Wszystko gotujemy jeszcze 20 minut, a następnie dorzucamy śliwki.
  • Mieszamy, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.

I gotowe! Taki jesienny bigos z dodatkiem śliwki najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem.

Jeśli potrawa wyda Ci się za mało wyrazista, możesz zamiast świeżych śliwek użyć wędzonych, dodać garść suszonych prawdziwków, karkówkę z dzika i odrobinę czerwonego wina. W ten sposób bigos przygotowuje Magdalena Gessler.

Zobacz także: Smacznego: Przepis na stek z kalafiora
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić