Jesienny okres sprawia, że często sięgamy po owoce i warzywa sezonowe. W przepisach królują dynie i grzyby. Nie brakuje też pomysłów na dania ze śliwką. I to właśnie śliwka jest składnikiem, który sprawi, że bigos będzie smaczny i soczysty!
Idealny jesienny bigos. Składniki
- 1 główka białej kapusty o wadze ok. 800 g
- 800 g kapusty kiszonej
- 400 g śliwek (najlepsze będą węgierki)
- 250 g wędzonego boczku
- 750 g kiełbasy np. jałowcowej
- 350 g przecieru pomidorowego
- 4-5 ziaren jałowca
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 6-7 ziaren pieprzu czarnego
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki majeranku
- masło klarowane do smażenia
- sól i pieprz
Idealny jesienny bigos. Sposób przyrządzenia
- Z białej kapusty usuwamy zewnętrzne liście i ją szatkujemy.
- Kapustę kiszoną odsączamy z wody i drobno ją kroimy.
- Obie kapusty układamy na dnie większego garnka, dodajemy liście laurowe.
- Gotujemy pod przykryciem przez ok. dwie godziny.
- Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
- Zarumieniamy je na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
- W moździerzu rozdrabniamy jałowiec, ziele angielskie i pieprz.
- Dodajemy rozdrobnione przyprawy do boczku i kiełbasy, chwilę razem smażymy, po czym ściągamy z kuchenki.
- Śliwki drylujemy i w osobnym garnku podsmażamy na odrobinie masła.
- Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, boczek i kiełbasę z patelni.
- Wszystko gotujemy jeszcze 20 minut, a następnie dorzucamy śliwki.
- Mieszamy, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
I gotowe! Taki jesienny bigos z dodatkiem śliwki najlepiej będzie smakował ze świeżym pieczywem.
Czytaj także: Szarlotka z patelni. Zrobisz ją w nieco ponad kwadrans
Jeśli potrawa wyda Ci się za mało wyrazista, możesz zamiast świeżych śliwek użyć wędzonych, dodać garść suszonych prawdziwków, karkówkę z dzika i odrobinę czerwonego wina. W ten sposób bigos przygotowuje Magdalena Gessler.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.