Ciasto z dynią jest bardzo delikatne i puszyste. Taki smakołyk może sprawić, że nawet najbardziej ponura jesień wyda Ci się fantastyczną porą roku. To idealny deser na jesienną słotę!
Ciasto dyniowe sprawdzi się w każdej sytuacji. W dodatku jest wyjątkowo proste! Jego przygotowanie i pieczenie zajmie Ci maksymalnie godzinę!
Przepis na ciasto dyniowe. Potrzebne składniki:
- 500 g miąższu dyni
- 500 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 16 g cukry wanilinowego
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Garść orzechów włoskich
- Garść rodzynków
Czytaj także: Przepis na placki. Ten składnik zmienia wszystko
Przepis na ciasto dyniowe. Sposób przygotowania:
- Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty.
- Następnie dodaj starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 23 cm. Piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni,
- Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy. Podaj lekko posypane cukrem pudrem.
Przepis na ciasto dyniowe. Idealny jesienny deser
Ciasto dyniowe możesz podawać z herbatą, kawą i jako deser do posiłku. Samo również smakuje wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.
Obejrzyj także: Jesień, a wraz z nią przysmaki z dyni