Omlet po meksykańsku to nie jest propozycja dla każdego. Ale z pewnością warto go spróbować, by choć na chwilę poczuć żar meksykańskiego słońca, śpiewających mariachi przy boku i rzecz jasna... palącego gardła. No, może w naszym wykonaniu nie będzie aż tak ostro, ale meksykański klimat jest zachowany! Plusem jest to, że możesz uzupełniać omlet o dowolne dodatki wedle uznania!
Omlet po meksykańsku. Składniki:
- jajka - 4 sztuki
- mleko - 100 ml
- Przyprawa "Smażona cebula" - 2 sztuki
- czerwona papryka - 1 sztuka
- cebula dymka - 1 sztuka
- świeża kolendra - 0.5 pęczka
- ser żółty - 300 gramów
- papryczka chili - 1 sztuka
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Omlet po meksykańsku. Wykonanie:
- Jaja roztrzep z mlekiem i przyprawą w mini kostkach.
- Obie papryki i cebulę dymkę pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż warzywa chwilę na patelni, następnie zalej masą jajeczną.
- Smaż powoli klasyczny omlet.
- Kiedy jajka będą prawie ścięte, posyp po wierzchu posiekaną kolendrą i startym serem.
- Następnie złóż delikatnie omlet na pół i smaż jeszcze 1 minutę. Przełóż delikatnie na talerz i natychmiast podawaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: