Idealnym przepisem na sos grzybowy podzieliła się Ewa Wachowicz. Prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznała, że uwielbia zbierać grzyby, z których później można przygotować przepyszny sos.
Wracając z lasu z koszykiem pełnym grzybów, nie mogę się powstrzymać, aby przynajmniej z części nie zrobić sosu grzybowego. Taki sos zajadamy solo, z domowym chlebem, ale idealnie nadaje się też do makaronów, placków ziemniaczanych czy gołąbków - powiedziała Ewa Wachowicz.
Sos grzybowy. Potrzebne składniki:
- 300 g leśnych grzybów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 150 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Sos grzybowy. Sposób przygotowania:
- cebulę pokrój w cienkie paski lub drobną kostkę
- na patelni rozgrzej masło
- na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę
- gdy cebula się zeszkli dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby
- na patelnię dorzuć pokrojony w plasterki czosnek
- wszystko dobrze wymieszaj i podlej winem
- gdy alkohol odparuje sos dopraw solą i pieprzem
- wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z gazu
- gotowy sos podawaj z pieczywem, ziemniakami, makaronem lub ryżem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: