Na widok zdjęcia niebieskich bananów wiele osób nabierało wątpliwości. Czy one w ogóle istnieją?
Istnieją i w dodatku są pyszne! Nazywają je lodowymi bananami czy też bananami hawajskimi. Rosną między innymi na Hawajach - stąd ich nazwa. Mówi się też, że smakują jak lody waniliowe - stąd nazwa lodowy banan. Na Hawajach z uwielbieniem dodają go do deserów, ale pysznie smakuje też na surowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co ważne - niebieskie są wyłącznie niedojrzałe banany tej odmiany. Są wówczas seledynowe bądź bardzo błękitne. Z czasem, gdy dojrzewają, ich kolor zmienia się w kolor nam wszystkim znany, czyli żółty. Dlatego w praktyce może być łatwe pomylenie ich z najpospolitszymi żółtymi bananami.
Banan niebieski vs banan żółty. Który jest zdrowszy?
Banan odmiany blue java jest idealnym źródłem błonnika (3 gramy), manganu (14 proc. dziennego zapotrzebowania w 100g) czy witamin B6 (aż 26 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz C. 100g takiego banana dostarcza 105 kcal.
Dodatkowo niebieskie banany dostarczają nieduże ilości żelaza, fosforu, tiaminy i selenu. Banan blue java idealnie nada się na zamiennik słodyczy. To ze względu na jego smak, porównywany do lodów waniliowych czy budyniu.
Do tego banany blue java wspomagają pracę układu pokarmowego.
Banany blue java to także przeciwutleniacze, które powstrzymują komórki przed uszkodzeniem. Przeciwutleniacze grają też ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca, czy cukrzycy.
Czytaj także: Dodaj do kawy. Pół łyżeczki w zupełności wystarczy
Banany odmiany blue java na co dzień są dostępne w Azji, Australii i na Hawajach. Dobra wiadomość jest taka, że możemy spróbować go wyhodować także we własnym ogródku. Blue java są odmianą zdecydowanie bardziej odporną na warunki klimatyczne. Bananowiec może wyrosnąć nawet do 5m wysokości.