Tradycyjny, bogaty w mięso gulasz irlandzki nie należy do najszybszych i najprostszych dań. Warto jednak sięgnąć do starych przepisów, by ugotować go w tak wyjątkowy dzień, za jaki w Irlandii uchodzi 17 marca, czyli dzień świętego Patryka.
Pożywne i aromatyczne danie gotuje się prawie trzy godziny, dlatego już na wstępie warto zaopatrzyć się w większą ilość składników, by oryginalny irlandzki smak został z nami na dłużej i by wystarczyło go na nie jedną dokładkę.
Czytaj także: Przepis na jajeczne babeczki. Nie tylko na Wielkanoc
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pyszny gulasz wołowy z nutką pomarańczy
Przepis na irlandzki gulasz. Potrzebne składniki:
- 1 kg mięsa (jagnięcina/ baranina lub wołowe)
- 100 g boczku
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kg ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 2 cebule
- duża łyżka oleju
- 0,5 litra bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, natka pietruszki
Przepis na irlandzki gulasz. Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni lub w rondlu. Gotowy odłóż do wystygnięcia.
- Mięso pokrój na większe kawałki, oprósz mąką i obsmaż na oleju w brytfance.
- Do powstałego w naczyniu tłuszczu wlej bulion i podgotuj tak, by zagęścił się resztkami ze smażonego wcześniej mięsa.
- warzywa oczyść, umyj i skrój w prążki i plastry
- Połącz mięso z warzywami, zalej bulionem i duś na malutkim ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny
- Podawaj na gorąco udekorowane świeżymi ziołami
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.