W kuchni śląskiej można znaleźć wiele potraw ze śledzia. Chętnie przygotowywano je podczas postu, który w tamtym regionie był zawsze ściśle przestrzegany. Hekele można jadać na różne sposoby. Najczęściej podaje się tę potrawę z ziemniakami.
Jest także zmieniona wersja dania. Hekele zmielone na pastę można było podawać jako pastę do kanapek. Czasami dodawano do niego jajka. Aby sałatka była smaczniejsza, po przygotowaniu warto odstawić ją w chłodne miejsce na około godzinę.
Hekele. Potrzebne składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 2 jajka (opcjonalnie)
- cebula
- 2 ogórki kiszone
- majonez
- śmietana lub jogurt
- musztarda
- biały pieprz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Pyszny i dietetyczny kebab. Zrobisz go w domu!
Hekele. Sposób przygotowania:
- filety śledziowe wymocz i pokrój w paseczki
- ogórki kiszone i cebule pokrój w słupki
- jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę (z jajek można zrezygnować)
- wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
- sporządź sos z majonezu, śmietany lub jogurtu i z dodatkiem musztardy
- przypraw białym pieprzem i wymieszaj delikatnie ze śledziami
- gotowe hekele odstawić w chłodne miejsce na około godzinę
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.