Warstwowe ciasto Esmeralda jest lekkie, puszyste i wprost uzależniająco jagodowe. Sprawdzi się idealnie jako poobiedni deser, będzie także królować na stole na każdym przyjęciu. Ten pyszny wypiek pokochają zarówno domownicy, jak i goście.
Przepis na jagodowe ciasto Esmeralda. Potrzebne składniki
Biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 30 g kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany 36 proc.
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Masa jagodowa:
- 200 g jagód
- 100 g masła
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 130 g mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przepis na jagodowe ciasto Esmeralda. Sposób przygotowania
Ciasto:
- Białka ubij na sztywną pianę. Dosyp cukier. Dalej ubijając stopniowo dodaj żółtka
- Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj
- Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w 170 st. przez ok. 30 min
- Gdy ostygnie, biszkopt przekrój na dwa blaty
Masa śmietanowa:
- Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w misce, do uzyskania gładkiej masy
Masa jagodowa:
- Jagody zblenduj na gładki mus
- Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku
- Masło utrzyj z cukrem pudrem
- Do masła z cukrem dodaj serek i mleko w proszku, wszystko zmiksuj
- Do masy wmiksuj jagody, a następnie wystudzoną żelatynę
Ciasto:
- Na jednym blacie biszkoptu ułóż warstwę masy jagodowej
- Na masę śmietanową ułóż drugi blat biszkoptu. Na nim rozsmaruj masę śmietanową
- Górę oprósz kakaem
Smacznego!
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl