Jajecznica to jedno z najczęściej serwowanych dań śniadaniowych na polskich stołach. Jeżeli chcesz spróbować, jak smakuje jajecznica podawana w najdroższych restauracjach na świecie - koniecznie przygotuj ją według poniższego przepisu. Nie chodzi tutaj o magiczne dodatki, a o technikę wykonania. Aby jajecznica była idealnie kremowa należy smażyć ją na jak najmniejszym ogniu.
Czytaj także: Zdrowa surówka wg Kasi Tusk. Gotowa w kilka minut
Przepis na jajecznicę jak w najdroższych restauracjach. Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Czytaj także: Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Przepis na jajecznicę jak w najdroższych restauracjach. Sposób przygotowania:
- jajka wbij do miseczki i wymieszaj, aby jaja stanowiły jednolitą masę
- na patelni na bardzo małym ogniu rozpuść masło
- do rozpuszczonego masła wlej jaja i na jak najmniejszym ogniu smaż jajecznicę, co jakiś czas delikatnie mieszając drewnianą szpatułką
- jajecznicę należy robić bardzo, bardzo powoli, nawet do 12-15 minut (zależy od ilości jaj i wielkości patelni)
- jajecznica powinna być bardzo kremowa, bez żadnych grudek
- przełóż na talerz, dopraw solą i pieprzem i podawaj z ulubionymi dodatkami