Jajecznica nie musi być nudna. Wiedziały o tym już polskie gospodynie żyjące w XVII wieku. Nietypowy przepis na jajecznicę można znaleźć w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej "Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw" z 1682 roku, autorstwa Stanisława Czarneckiego.
Jajecznica z tego staropolskiego, dworskiego przepisu przygotowywana jest na słodko. Dzisiaj nazwalibyśmy ją raczej omletem. Przyrządza się ją na winie i z dodatkiem cynamonu. Choć może zabrzmieć to dość dziwnie, warto się przekonać do tej staropolskiej propozycji. Jej smak może zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przepis na staropolską jajecznicę na winie. Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 1/3 szklanki półsłodkiego białego wina
- Łyżka cukru
- Pół łyżeczki cynamonu
- Łyżka masła
- Szczypta soli
Czytaj także: Przyrządź placki ziemniaczane, jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek
Przepis na staropolską jajecznicę na winie. Sposób przygotowania
- Masło rozpuść na patelni.
- W misce roztrzep jajka z winem, cynamonem, cukrem i solą.
- Jajka wylej na gorące masło, nie mieszaj. Patelnię przykryj pokrywką.
- Smaż, aż omlet się zetnie.
- Podawaj zwinięty w rulon lub złożony na pół.
Czytaj także: Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Tak przygotowaną "jajecznicę na winie" możesz przystroić ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.