Jednym z sekretów jajecznicy po rosyjsku jest to, że cebulka powinna się delikatnie przypalić. Cebula będzie jednocześnie słodka w środku, gdyż zacznie się karmelizować. W takiej postaci nada jajecznicy charakterystyczny smak. Kolejną ważną wskazówką jest to, by jajka przemieszać na patelni tylko ok. 3 razy. Jajecznicę po rosyjsku należy smażyć na większym płomieniu. Kiedy danie będzie już gotowe może podawać je z chlebem i kieliszkiem schłodzonej wódki.
Czytaj także: Zupa ziemniaczana. Smak jak za PRL-u
Przepis na jajecznicę po rosyjsku. Potrzebne składniki:
- 4 jajka
- 100 g słoniny solonej
- 1 cebula
- pieprz, sól
- opcjonalnie: kieliszek wódki
Czytaj także: Oszukane zrazy. Zaskakujący sposób na tradycyjne danie
Przepis na jajecznicę po rosyjsku. Sposób przygotowania:
- cebulę pokrój w piórka
- słoninę pokrój w drobną kostkę
- słoninę wrzuć na patelnię i podsmażaj aż zrobią się skwarki
- dodaj cebulę i podsmażaj aż cebula lekko się przypali
- do cebuli i słoniny wbij jajka, nie mieszaj od razu, poczekaj aż jajka delikatnie się zetną
- po ok. 30 sekundach przemieszaj jajka
- ponownie przemieszaj jajka jeszcze tylko 2 razy
- jajecznicę przypraw solą i pieprzem, możesz serwować ją z pieczywem i z wódką
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.