Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube dzieli się z fanami różnymi przepisami. Z okazji świąt wielkanocnych prezentuje przepis na jajka po lyońsku, czyli zapiekankę z jajek i duszoną w winie cebulą. Przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku tanich składników.
Czytaj także: Prosty i niezawodny przepis na babkę wielkanocną
Przepis na jajka po lyońsku wg Makłowicza. Potrzebne składniki:
- 7-8 jajek
- 2-3 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka tartej bułki
- 50 g sera ementaler lub gruyere
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
Przepis na jajka po lyońsku wg Makłowicza. Sposób przygotowania:
- jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plasterki
- cebule obierz i pokrój w półplasterki po czym zeszklij na patelni na maśle
- cebulę oprósz mąką i zalać winem, wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek
- gotuj jeszcze cebulę z winem na małym ogniu ok. 30 min., dopraw solą i pieprzem
- plasterki jajek ułóż w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu
- na wierzch wyłóż uduszoną cebulą, posyp tartą bułką i świeżo startym serem
- jajka po lyońsku piecz w piekarniku ok. 30 min. w ok. 170 st. C.
- danie podawaj na gorąco
Zobacz także: Kogel-mogel z truskawkami. Deser jak z dziecięcych lat
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl