Takich jajek sadzonych z pewnością jeszcze nie jedliście. Nie każdy wie, że tego dania nie trzeba przygotowywać na patelni. Jajka z piekarnika to idealny pomysł, gdy tradycyjne śniadania już ci się znudziły. Dzięki ubijaniu białko jest puszyste jak chmurka, a żółtko pozostaje idealnie płynne. Jeśli raz tego spróbujecie, już nigdy nie zrobicie jajek inaczej!
Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Potrzebne składniki
- 4 jajka
- Ok. 50 g dowolnego tartego sera żółtego
- Pieprz i sól do smaku
- Pęczek szczypiorku
Przepis na puszyste jajka sadzone z piekarnika. Sposób przygotowania
- Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- Jajka umyj, oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim cztery równe okręgi z piany, pośrodku każdego zrób łyżką mały dołek.
- Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez około 5-6 minut.
- Po tym czasie wyjmij blaszkę z podpieczoną pianą, w otworach umieść trochę tartego sera oraz po jednym żółtku. Piecz przez kolejne 7 minut.
Tak przygotowane jajka oprósz solą i pieprzem - najlepiej świeżo mielonym. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i z ulubionymi dodatkami, np. grzanką, bekonem czy wędzonym łososiem. Smacznego!