Jajko w mikrofalówce? Ludzie są przekonani, że to bardzo niebezpieczne i nieodpowiedzialne. Jest w tym dużo racji, ale tylko dlatego, że większość z nas, przygotowując jajko w mikrofalówce, zrobiłoby to w niewłaściwy sposób, mogący doprowadzić nawet do poparzenia "amatora-kucharza". Ten przepis pokazuje jednak krok po kroku, jak zrobić to poprawnie i bezpiecznie.
Czytaj także: Przepis na lody. Tylko jeden składnik
Przepis na jajko na twardo w mikrofali. Sposób przygotowania
- Weź plastikowy pojemnik, wykonany z tworzywa, które pozwala na przygotowywanie w nim potraw w mikrofalówce.
- Nalej do ww. naczynia wrzątku.
- Rozbij jajko, a następnie jego zawartość wpuść do wody. Pozwól, aby jajko delikatnie wpłynęło pod powierzchnię.
- Nakłuj żółtko, które pod wpływem temperatury i ciśnienia rosnącego wewnątrz żółtka lubi pękać.
- Teraz połóż na wierzch talerz lub inną pokrywkę.
- Nastaw mikrofalę na średnią moc, na ok. 2-3 minuty.
- Jajko jest już gotowe!
Przepis na jajecznicę w mikrofali. Sposób przygotowania
- Weź miskę, a następnie wbij do niej jajka (tyle, ile zjesz).
- Rozmemłaj je widelcem, dodaj soli i pieprzu (wedle uznania).
- Dodaj niewielką ilość masła (ok. 5-10 g) i wymieszaj z jajkami.
- Tak przygotowane produkty włóż do mikrofali na maksymalną moc, na ok. 1 minutę.
- Następnie wyjmij naczynie i jeszcze raz wymieszaj jajka, które wciąż powinny być jeszcze słabo ścięte.
- Powtórz proces trzy razy i... gotowe!
- Jajecznicę możesz zjeść w towarzystwie pomidora i świeżej bułki.
Jak więc widać, wbrew obiegowej opinii, przygotowanie jajecznicy i jajka na twardo w mikrofali jest możliwe bez jego eksplozji. Wystarczy tylko wiedzieć "jak".
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.