Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jak gotować ziemniaki? Ten dodatek sprawi, że będą idealne

2

Gotowanie ziemniaków to jedno z podstawowych zadań w kuchni. Wiele osób popełnia jednak prosty błąd, przez który ziemniaki tracą smak i wartości odżywcze. Jak więc gotować ziemniaki? Poznajcie sprawdzone metody.

Jak gotować ziemniaki? Ten dodatek sprawi, że będą idealne
Jak gotować ziemniaki? (Adobe Stock)

Gotowanie ziemniaków to czynność, którą większość z nas wykonuje niemal automatycznie, często kierując się naukami wyniesionymi z domu. Jednak niewielu z nas zastanawia się, dlaczego wkładamy ziemniaki do garnka w taki, a nie inny sposób. Sprawdź, jak gotować ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Jak gotować ziemniaki? W całości czy pokrojone?

Gotowanie ziemniaków w całości to metoda, która pozwala nie tylko na zachowanie wartości odżywczych, ale także na uzyskanie dobrego smaku. Ziemniaki gotowane w mundurkach są bardzo zdrowe, gdyż to właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin.

Jeśli planujesz podanie ziemniaków jako dodatku do obiadu lub do sałatki, rozważ gotowanie ich bez krojenia. Proces ten zapobiega rozgotowaniu i utracie kształtu, co jest szczególnie istotne w przypadku sałatek ziemniaczanych. Ziemniaki gotowane w całości są także mniej podatne na rozpadanie się, co ułatwia przygotowanie wizualnie atrakcyjnych potraw.

Jednym ze sposobów gotowania ziemniaków jest gotowanie pokrojonych bulw. Ta metoda sprawdza się zwłaszcza kiedy spieszymy się z przygotowaniem obiadu. Czy jednak to najlepsza opcja? Krojenie ziemniaków na mniejsze kawałki z pewnością skraca czas gotowania. Dzięki temu można szybko przygotować posiłek, a równe kawałki gwarantują, że wszystkie ugotują się równomiernie.

Jednak krojenie ma swoje wady. Przede wszystkim zwiększa się powierzchnia, przez którą ziemniaki tracą witaminy i minerały do wody. Ziemniaki pokrojone mogą także łatwiej się rozgotować, tracąc swoją jędrność i smak. Dlatego, jeśli czas nie jest priorytetem, warto zastanowić się nad gotowaniem ich w całości.

Co zrobić, by ugotować idealne ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków to także sztuka, w której można wykorzystać różne kulinarne triki, by poprawić smak i wygląd tego popularnego warzywa. Jednym z takich trików jest dodanie soku z cytryny do wody, w której gotujemy ziemniaki. Ten prosty zabieg nie tylko podkreśla smak, nadając ziemniakom lekkiej kwasowości, ale również sprawia, że wyglądają one bardziej apetycznie, nie ciemniejąc podczas gotowania.

Oprócz tego można eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw i dodatków do wody, aby wzbogacić smak ziemniaków. Pamiętaj też, aby ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie – nie tylko dla smaku, ale również, by ograniczyć utratę witaminy C, która jest bardziej stabilna w solonym środowisku.

W jakiej wodzie gotować ziemniaki?

Tradycyjna metoda gotowania ziemniaków polega na wrzuceniu ich do zimnej wody. Ten sposób jest powszechnie stosowany, ponieważ wydaje się bardziej intuicyjny — ziemniaki ogrzewają się równomiernie i zazwyczaj nie pękają. Niestety, istnieje tu pewne ryzyko: w miarę jak temperatura wody rośnie, wiele cennych składników odżywczych przenika do wody, co zmniejsza ich ilość w samych warzywach.

Gotowanie w zimnej wodzie może prowadzić do utraty aż 66 proc. witaminy C. Jednak dla osób, które chcą uzyskać szczególnie miękką konsystencję ziemniaków, ta metoda może okazać się idealna. Warzywa gotowane od zimnej wody mogą być bardziej mączyste.

Innym sposobem jest wrzucanie ziemniaków do wrzątku. Głównym powodem stosowania tej metody jest zachowanie większej ilości składników odżywczych w ziemniakach. Gdy wrzucamy ziemniaki bezpośrednio do wrzątku, zmniejszamy ryzyko, że wartościowe witaminy i minerały zostaną wypłukane do wody.

Takie podejście nie tylko oszczędza czas, gdyż gotowanie w gorącej wodzie jest szybciej, ale też zapewnia, że ziemniaki będą miały lepszą konsystencję i smak. Ich wnętrze pozostaje bowiem zwarte, co jest szczególnie istotne, jeśli chcemy zachować kształt i jędrność warzyw, np. do ziemniaków serwowanych obok obiadu.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niemcy wyślą żołnierzy do Ukrainy? Scholz stanowczo odpowiada
Wymusili na Ukraince zmianę stroju. Trudno uwierzyć, co reklamowała
Sąd zdecydował o przyszłości Breivika. Nie zostanie warunkowo zwolniony
Aktywistka Ostatniego Pokolenia w ogniu krytyki. "Wszyscy jesteśmy ludźmi"
Jest decyzja sądu ws. współpracownika "Buddy"
"Będę tutaj do końca". Polak dostarcza samochody na front w Ukrainie
Nie każdy zwrócił na niego uwagę. Niezwykły kask kierowcy Formuły 1
Chcą położyć kres otyłości. Wystarczy dmuchnąć balonik
Napis na tęczowej opasce wywołał poruszenie. Ojciec piłkarza zabrał głos
Sąd w Paryżu odrzuca apelację Lewis. Roman Polański niewinny
Lewandowski zdenerwował trenera. Wyszło na jaw, czemu nie zagrał
Jak suszyć pranie zimą? Tak unikniesz brzydkiego zapachu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić