Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jak przygotować rybę po grecku? Prosty przepis

0

Ryba po grecku, choć nie ma wiele wspólnego z Grecją, stała się nieodłącznym elementem polskich świątecznych stołów. Jak jednak przygotować tę potrawę? Wykorzystaj sprawdzony przepis.

Jak przygotować rybę po grecku? Prosty przepis
Jak zrobić rybę po grecku? (Adobe Stock, Artur Kotowski)

Ryba po grecku to jedno z najpopularniejszych dań, które pojawiają się na świątecznych stołach w Polsce. Choć nazwa może sugerować korzenie w greckiej kuchni, danie to nie ma nic wspólnego z tradycjami kulinarnymi znad Morza Śródziemnego. Jak zrobić smaczną rybę po grecku? Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Jak zrobić rybę po grecku?

Podstawą tej potrawy jest ryba, która musi być delikatna, ale również łatwa do obróbki. Dlatego, przed przystąpieniem do gotowania, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego gatunku. Jednym z najczęściej polecanych ryb jest dorsz, znany ze swojego subtelnego smaku i zwartego mięsa. Jest to ryba, którą łatwo kupić, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Inną popularną opcją jest miruna lub morszczuk.

Aby przygotować rybę po grecku, oprócz wyboru odpowiedniej ryby, potrzebne będą warzywa takie jak marchew, seler, pietruszka, cebula oraz pomidory. Te podstawowe składniki są niezbędne do stworzenia aromatycznego sosu. Zaletą tego dania jest jego elastyczność – można je dowolnie modyfikować, na przykład przez dodanie innych warzyw, takich jak papryka czy bakłażan.

Przygotowanie ryby po grecku zaczyna się od obróbki warzyw. Marchew, pietruszkę i seler myjemy i ścieramy na tarce, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy, co pozwala wydobyć ich naturalny smak. Do podsmażonych warzyw dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skórek. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy na małym ogniu.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ryby – filety należy doprawić, a następnie smażyć na złocisty kolor, co zapewnia idealną strukturę mięsa, która nie rozpada się pod wpływem aromatycznych dodatków. Ostatnim krokiem jest ułożenie usmażonych filetów na półmisku i przykrycie ich przygotowanymi warzywami.

Do ryby po grecku można dodać odrobinę soku z cytryny, który nada daniu świeżości i wzmocni smak warzyw. Można również dodać ulubione zioła, aby wzbogacić jej smak.

Jak podawać rybę po grecku?

Ryba po grecku to danie, które można serwować na różnorodne sposoby, co czyni je niezwykle uniwersalnym. Najczęściej podawana jest jako przystawka na zimno, idealna do świątecznych biesiad, ale równie dobrze sprawdza się na ciepło jako danie główne. W przypadku podawania na zimno można przygotować je nawet dzień wcześniej, co pozwoli na lepsze przegryzienie się smaków. Ryba po grecku świetnie komponuje się z pieczywem i lampką białego wina, które dodatkowo podkreśla jej delikatny smak.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźby wobec Jerzego Owsiaka. Trwa już kilkanaście postępowań
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić