Suszenie grzybów to chyba najpopularniejszy sposób na zachowanie ich smaku oraz aromatu, a jednocześnie wydłużenie trwałości. Ten proces polega na redukcji wody z danego produktu poprzez jej wyparowanie. To z kolei sprawia, że ryzyko szybkiego popsucia się jedzenia jest mocno ograniczone.
Oczywiście istnieją specjalne urządzenia do suszenia grzybów. Jeżeli ktoś nie dysponuje takim sprzętem, to może skorzystać z piekarnika.
Jak suszyć grzyby w piekarniku? Najpierw należy je rozłożyć na ruszcie lub na tacce. Oczywiście trzeba zadbać o odpowiednie odstępy, by gorące powietrze mogło je owiewać. Tak przygotowane grzyby możemy wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką temperaturę trzeba ustawić? Najlepiej od 40 do 50 stopni Celsjusza.
Grzyby w piekarniku suszymy powoli. Muszą dobrze wyschnąć, gdyż inaczej podczas przechowywania spleśnieją i nie będą nadawały się do spożycia. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać wskazanych 40-50 stopni. Najlepiej włączyć funkcję termoobiegu. Ważne jest również, żeby grzyby suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na tę czynność trzeba zarezerwować sobie ok. 4 godzin - podpowiada serwis odzywianie.wprost.pl.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Po wyjęciu grzybów z piekarnika trzeba zadbać o to, by przechowywać je w odpowiednich warunkach. Można do tego wykorzystać choćby słoje z uszczelką lub metalowe puszki.
Żeby nie zawilgotniały, do pojemnika należy włożyć kilka ziarenek ryżu. Jeśli grzyby są dobrze zabezpieczone przed wilgocią, można je przechowywać przez 2-3 lata - zaznacza wspomniany portal.