Bigos wigilijny to danie o długiej tradycji, które różni się od swojego klasycznego odpowiednika przede wszystkim tym, że jest przygotowywane bez dodatku mięsa. Przez to zyskuje lekkość, a jednocześnie zachowuje bogactwo smaku dzięki składnikom, które uzupełniają się wzajemnie.
Czytaj również: Jakie ryby zamiast karpia? Te są pyszne i łatwo je przygotować
Danie to znane w wielu domach jako kapusta z grzybami, jest jednym z tradycyjnych dwunastu dań, które muszą pojawić się na stole wigilijnym. Jak przygotować smaczny bigos wigilijny z grzybami? Wyjaśniamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czego robi się bigos wigilijny?
Podstawowym składnikiem bigosu wigilijnego jest kapusta kiszona, której kwaśny smak stanowi esencję potrawy. Do przygotowania bigosu najlepiej wybrać kapustę wysokiej jakości, która nie została zakwaszona octem.
Drugim bardzo ważnym składnikiem są suszone grzyby. To one nadają bigosowi leśnego aromatu. Oprócz grzybów często dodaje się także suszone śliwki, które podkreślają słodkość, oraz cebulę i czosnek. Wszystkie składniki doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. Można również wykorzystać takie zioła jak oregano, tymianek czy bazylia.
Jak przygotować bigos wigilijny? Przepis
Przygotowanie bigosu wigilijnego rozpoczynamy od dokładnego umycia i namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, tak by grzyby mogły dobrze nasiąknąć wodą. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki, pozostawiając wodę, w której się moczyły — będzie doskonałą bazą do dalszego gotowania.
Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli jest zbyt kwaśna, a następnie siekamy na mniejsze kawałki. W dużym garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju posiekaną cebulę, dodając po chwili czosnek. Gdy cebula stanie się szklista, dodajemy kapustę oraz pokrojone grzyby wraz z wodą z moczenia, oraz suszone śliwki.
Kapusta z grzybami powinna dusić się na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę, a najlepiej dłużej. W trakcie gotowania bigosu wigilijnego dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. Dodatkiem, który wzmacnia smak, jest odrobina czerwonego wina.
Jak przechowywać bigos wigilijny? Po zakończeniu gotowania bigos najlepiej przetrzymywać w chłodnym miejscu. Można go przygotować nawet na kilka dni przed świętami — przechowywany w lodówce, z każdym dniem staje się coraz lepszy. Długi czas przechowywania sprawia, że smaki doskonale się przenikają, a bigos staje się jeszcze smaczniejszy.
Bigos wigilijny z grzybami można także zawekować. Jak to zrobić? Wkładamy bigos do słoików i zakręcamy. Następnie ustawiamy słoiki do góry dnem w piekarniku i pasteryzujemy około pół godziny. Tak zawekowany bigos można przechowywać nawet do dwóch miesięcy.