Domowe chipsy można przygotować na dwa sposoby. Wedle uznania - można je smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Te pierwsze będą bardziej chrupiące, ale będą zawierać więcej tłuszczu. Te drugie natomiast - będą ciut mniej chrupiące, ale za to na pewno lepsze dla osób dbających o linię.
Domowe chipsy. Potrzebne składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- sól
- przyprawy zależne od gustu (może być np. słodka lub ostra zmielona papryka)
- 3 łyżki oliwy lub 300 ml oleju rzepakowego (w zależności od tego, czy wybierasz chipsy smażone, czy pieczone)
Domowe chipsy smażone i z piekarnika. Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz (możesz też zostawić skórkę, ale musisz je dokładnie umyć)
- Pokrój ziemniaki w bardzo drobne plastry. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, mandoliną lub malakserem. Nie polecamy kroić ich nożem, bo plastry będą za grube
- Ziemniaki zalej w misce zimną wodą i pozostaw na ok. 20 minut. Później dokładnie wypłucz
- Osusz ziemniaki dokładnie ręcznikiem papierowym
Domowe chipsy smażone w oleju wrzucaj niewielkimi porcjami do garnka z rozgrzanym olejem. Wyjmuj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, posyp solą i ulubionymi przyprawami i gotowe.
Domowe chipsy pieczone w piekarniku - ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, by chipsy do siebie nie przylegały. Każdy z osobna posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. aż będą złociste. Po wyjęciu posyp solą i ulubionymi przyprawami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.