Przed przystąpieniem do konstruowania wędzarni należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Wędzarnia powinna znajdować się w bezpiecznej odległości od zabudowań aby dym się do nich nie przedostawał. Jeśli mamy w pobliżu sąsiadów, trzeba zapytać, czy to im nie przeszkadza.
Domowa wędzarnia. Jak ją zbudować?
Wędzarnię ogrodową należy postawić w suchym miejscu na betonowej płycie. Powinna być osłonięta od wiatru, aby nie stwarzała zagrożenia pożarowego.
Palenisko powinno być wykonane z materiałów, które nie nagrzewają się zbyt szybko, ale dobrze to ciepło zatrzymują. Warto zatem sięgnąć po czerwoną cegłę. Rozmiar paleniska powinien być podobny do wymiarów komory wędzarniczej. Musi się zamykać szczelnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na rynku dostępne są też gotowe paleniska do wędzarni, które są wykonane z blachy. Można ich użyć, żeby oszczędzić sobie pracy.
Do domowej wędzarni można także wykorzystać komin murowanego grilla. Musi być wysoki i szeroki (co najmniej 2 m na 50-70 cm). Powinien się także zwężać ku górze, co spowolni przepływ dymu. Jak poprzednie palenisko, musi być szczelny.
Wędzarnię można także zbudować z drewna. Będą potrzebne deski z suchego i wytrzymałego drewna, z który należy skonstruować szczelna skrzynię. Na górze należy wyciąć otwór na rurę odpływową, a na dole miejsce na podłączenie komina.
W gotowej skrzynce należy zamontować drzwiczki, które będą dodatkowo uszczelnione. Gotową komorę wędzarniczą wystarczy umieścić nad paleniskiem i połączyć kominem dymowym. Warto pamiętać, że gotowe elementy wędzarni są dostępne w sklepach. Osoby, które nie mają doświadczenia w majsterkowaniu, nie powinny budować wszystkiego same.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.