Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jak zrobić karpia w galarecie? Prosty i smaczny przepis

3

Karp w galarecie to potrawa, która często pojawia się na stołach podczas kolacji wigilijnej. Jak zrobić rybę w galarecie? Wykorzystaj ten prosty przepis.

Jak zrobić karpia w galarecie? Prosty i smaczny przepis
Karp w galarecie (Adobe Stock, PIOTR SERAFIN)

Zanim zaczniemy gotować, musimy zadbać o jakość składników. Kiedy już zdecydujemy się na karpia, warto wybrać tego z lokalnej hodowli, gdzie ryba jest zdrowa i świeża. Kluczowe dla smaku będzie również odpowiednie dobranie reszty składników. Potrzebujemy świeżych warzyw takich jak marchew, seler i pietruszka, które razem stworzą bazę pod aromatyczny bulion. Trzeba pamiętać też o przyprawach – liść laurowy i ziele angielskie dodadzą głębi aromatu. Niezbędna będzie także żelatyna do zrobienia galarety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Jak zrobić karpia w galarecie? Przepis

Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie ryby – usunięcie łusek, wypatroszenie jej oraz staranne usunięcie ości. Możemy delikatnie naciąć skórę, by przyprawy lepiej się wchłonęły.

Następnie kroimy karpia na kawałki, co ułatwi jego serwowanie. Rybę wcześniej marynujemy w odrobinie soku z cytryny, soli i przypraw, co pozwoli jej nabrać pełnego smaku. Tak przygotowaną rybę wkładamy w chłodne miejsce, by przyprawy wniknęły o w mięso.

Następnie trzeba przygotować bulion, który wykorzystamy do zrobienia galarety. Aby go zrobić, zaczynamy od zagotowania wody z dodatkiem pokrojonych warzyw, takich jak marchewki, seler i pietruszka. Dodajemy do tego liście laurowe, ziele angielskie i opcjonalnie głowę lub ogon karpia, które nadadzą wywarowi głębszy aromat. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

Kiedy bulion jest gotowy, przecedzamy go, aby był klarowny. Następnie wkładamy do niego kawałki zamarynowanego karpia i gotujemy je około 20 minut. Po ugotowaniu ryby delikatnie ją wyciągamy i ponownie przecedzamy bulion. Następnie odstawiamy wywar do lekkiego ostudzenia. Gdy bulion przestygnie, dodajemy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Na 1 litr bulionu wykorzystujemy około 30 gramów żelatyny. Dzięki temu galareta będzie miała odpowiednią konsystencję i nie rozpadnie się na talerzu.

Jak przygotować karpia w galarecie? Ugotowane kawałki ryby układamy na półmisku, dekorując je tym, plasterkami marchewki, zielonym groszkiem, a także plasterków cytryny lub gałązek natki pietruszki.

Gdy warzywa są już na miejscu, ostrożnie zalewamy całość tężejącą galaretą, dbając o to, by każdy kawałek był nią otoczony. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężała. Po tym czasie ryba w galarecie jest gotowa do spożycia.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić