Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu. W tym wydaniu nadziewane są orzeźwiającymi lodami. Jeśli więc nie masz pomysłu na oryginalne lody w upalne letnie dni, spróbuj tego. Nie pożałujesz!
Lodowe mochi. Składniki:
- lody
- 1/2 szklanki (118 ml) mleka
- 1/3 szklanki (80 ml) cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki oleju o neutralnym smaku
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki (118ml) słodkiej mąki ryżowej Mochiko (inaczej kleistej mąki ryżowej)
- skrobia ziemniaczana lub kukurydziana
Lodowe mochi. Wykonanie:
- Wbij 4 kulki lodów do foremek do babeczek za pomocą łyżki do lodów i użyj noża do masła, aby uzyskać płaską powierzchnię.
- Wstaw foremki na muffinki do zamrażarki na co najmniej 2 godziny
- Gdy lody będą gotowe, przygotuj ciasto mochi : delikatnie podgrzej razem mleko i cukier, aż cukier się rozpuści. Wyłącz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy, olej kokosowy i barwniki spożywcze
- Stopniowo wmieszaj mąkę Mochiko, aż będzie gładka
- Ponownie włącz ogień na średni i kontynuuj mieszanie przez około 3-5 minut. Ciasto powinno być gładkie, grube i elastyczne
- Posyp skrobią papier do pieczenia i ułóż ciasto na wierzchu. Spłaszcz ciasto w kwadrat i upewnij się, że używasz wystarczającej ilości skrobi, aby zapobiec lepkości. Przykryj folią i włóż do lodówki na 20 minut, aby ostygło
- Ciasto pokrój na 4 części i do każdej dodaj po kulce lodu na środek
- Ściśnij brzegi razem, aby zamknąć kulkę mochi i pozostaw ją w zamrażarce na 20 minut. Gotowe!
Czytaj też: Pyszny deser. Potrzeba Ci tylko bananów i jajek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl