Uwielbiasz flaki wołowe? Teraz możesz je mieć w zupełnie innej, ale równie pysznej wersji. Wystarczy, że mięso zastąpisz grzybami. Oto przepis na flaczki z boczniaków. Palce lizać!
Flaczki z boczniaków. Składniki:
- 400 g boczniaków
- 1 mała lub średnia marchew - do 200 g
- 1 mały korzeń pietruszki - do 120 g
- 1 średnia cebula - około 150 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku - 15 g
- kawałek korzenia imbiru - 20 g
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 600 ml wody
- przyprawy: 2 listki laurowe; czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
- do podania: natka pietruszki i pieczywo
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Flaczki z boczniaków. Wykonanie:
- Boczniaki przepłucz delikatnie zimną wodą, a następnie osusz je najpierw na sitku, a potem dokładniej na ręczniku papierowym.
- Grzyby pokrój dowolnie w paski.
- Twardsze ogonki również kroimy.
- Cebulę obierz i posiekaj w dużą kostkę.
- Marchew i korzeń pietruszki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Do garnka wlej trzy łyżki oleju do smażenia.
- Dodaj przygotowane warzywa oraz dwa listki laurowe.
- Od razu wsyp też łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
- Garnek umieść na płycie.
- Ustaw średnią moc palnika i zacznij podsmażać warzywa z przyprawami.
- Mieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.
- Warzywa smaż 10 minut (bez przykrywki).
- Po tym czasie do garnka dodaj też pokrojone w paski boczniaki.
- Trzy ząbki czosnku oraz kawałek świeżego imbiru o wadze około 20 gramów obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę, czy też zetrzyj na tarce.
- Całość wymieszaj i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
- Kolejno do garnka wlej 600 ml wody.
- Dodaj: łyżkę koncentratu pomidorowego, czubatą łyżkę suszonego majeranku, płaską łyżeczkę słodkiej papryki, po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej.
- Wymieszaj zupę.
- Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość przez 20 minut na małej lub trochę wyższej mocy palnika (zupa ma się gotować, ale nie za mocno).
- Pod koniec gotowania sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz ją jeszcze doprawić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl