Babka ziemniaczana sprawdzi się jako szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Nie czekaj i już teraz przypomnij sobie smak swojego dzieciństwa. Niebo w gębie!
Babka ziemniaczana. Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule średnie
- 2 jajka rozmiar L
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy
- 4 łyżki czubate mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Babka ziemniaczana. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je i cebulę na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane).
- Boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
- Ze startych ziemniaków odlej wytworzoną wodę (ja przechylam miskę z ziemniakami, zakrywając ją pokrywką i odlewam podobnie jak gotowane ziemniaki - jeśli wody będzie za dużo, to babka może się nie udać, albo trzeba będzie dodać więcej mąki).
- Dodaj do masy ziemniaczanej mąkę, jajka i przyprawy - wymieszaj.
- Dodaj podsmażony boczek i kiełbasę - wymieszaj.
- Przełóż babkę do dwóch foremek keksowych o długości około 21 cm, albo do blaszki o wymiarach około 22/22 cm.
- Piecz w 200 stopniach przez około 50-60 minut.
- Podawaj na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: