Pleśniak składa się z pięciu warstw - kruchego ciasta, powideł, owoców, pianki i kruszonki. Wszystko stanowi aromatyczną całość, która jest doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty.
Pleśniak. Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- 5 jajek,
- kostka masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- powidła śliwkowe (najlepiej domowe),
- łyżka kakao,
- 3 duże, kwaśne jabłka
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Pleśniak. Sposób wykonania:
- proszek do pieczenia wymieszaj z mąką i przesiej do miski
- dodaj pół szklanki cukru oraz zimne, posiekane masło
- dodaj żółtko i zagnieć ciasto
- ciasto podziel na trzy części: do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć
- każdą część zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 min
- obierz jabłka, zetrzyj je na tarce i lekko podduś
- jedną z części ciasta rozwałkuj, a następnie umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika
- na podpieczonym blacie ulubione powidła i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka, na które zetrzyj ciasto z kakao
- z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę
- nie przestając ubijać stopniowo, dodaj do pół szklanki cukru i odrobinę mąki ziemniaczanej
- kiedy piana stanie się lśniąca wyłóż ją na przygotowane ciasto
- na wierzch piany zetrzyj (lub pokrusz) trzecią i ostatnią część ciasta
- ciasto piecz ok. 45-50 minut w 180 st.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl