Ryż zapiekany z jabłkiem to danie znane każdemu. Bardzo aromatyczny i rozgrzewający deser jest idealny na jesienne dni. Do jego przygotowania można użyć każdego rodzaju jabłek, ale najlepiej sprawdzą się kwaśniejsze odmiany, np. antonówki. Osoby, które nie przepadają za cukrem, mogą zrezygnować ze słodzenia jabłek.
Ryż zapiekany z jabłkiem. Potrzebne składniki
- 200 g sypkiego ryżu
- 500 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Ryż zapiekany z jabłkiem. Sposób przygotowania
- Ryż wsyp do garnka, wlej mleko i zagotuj.
- Dodaj 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz małą szczyptę soli. Następnie gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.
- W trakcie gotowania zamieszaj kilka razy i w razie potrzeby dolej odrobinę mleka.
- W międzyczasie przygotuj jabłka do ryżu - obierz je i zetrzyj na tarce.
- W garnku z grubym dnem roztop łyżkę masła, dodaj 3 łyżki cukru, a po chwili wrzuć jabłka.
- Owoce smaż przez ok. 10 minut aż zmiękną. W trakcie smażenia kilka razy je zamieszaj.
- Dodaj łyżeczkę cynamonu i zamieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Żaroodporne naczynie posmaruj masłem, wyłóż połowę ryżu, a następnie wyłóż wszystkie jabłka.
- Przykryj resztą ryżu i na wierzch rozłóż resztę masła.
- Przykryj wszystko folią aluminiową lub przykrywką do naczynia.
- Piecz przez około 20-25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ryż posyp cynamonem.
- Danie można podawać z posłodzoną śmietaną.
I gotowe. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na roślinne burgery
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl