W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Zazwyczaj wypełnione są kapustą i grzybami, albo soczewicą. To tradycyjne danie często podawane jest również z dodatkiem masła i cebulki. Choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przygotowanie. Zwłaszcza, że są w polskim menu od lat. Już Maria Ochorowicz-Monatowa publikowała przepis na pierogi ze słodką kapustą.
Czytaj także: Zupa z piernika. Wigilijna wariacja na temat słodyczy
Wigilia już za pasem. To idealny czas, by przyrządzić pierogi ze słodką kapustą. Ten przepis pochodzi z 1910 roku. Jest banalnie prosty i z pewnością unikatowy. Mało kto stawia obecnie na pierogi z kapustą i... białym serem. Ten dodatek nie jest obowiązkowy, jednak wprowadza do kultowego dania powiew świeżości. Szczegółowy przepis poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Lista składników
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- mała główka świeżej kapusty
- 1 duża cebula, ważne, by nie była gorzka
- garść mrożonego lub świeżego koperku
- opcjonalnie zmielony ser biały i bułka tarta (jedna kostka i dwie łyżki)
- sól świeżo zmielony pieprz
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Sposób przygotowania
- kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać drobno
- następnie zalać ją wrzątkiem, posolić, zagotować
- na koniec odcedzamy wodę, studzimy
- na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy, dodajemy kapustę
- całość smażymy ok. 10 minut
- dodajemy koperek
- całość doprawiamy do smaku
- jeśli robimy farsz z dodatkiem sera, dodajemy go dopiero po wystygnięciu kapusty na sam koniec, dosypujemy bułkę tartą i mieszamy
- następnie przyrządzamy ciasto na pierogi łącząc wszystkie składniki w jedną całość, zagniatamy, rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy równe koła
- napełniamy je farszem i zamykamy nasze pierogi, które gotujemy partiami aż do wypłynięcia w osolonej wodzie
- podawać z cebulką i masłem
- gotowe!