Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku

2

Wigilia już za dwa dni. Niejedna pani domu od tygodnia szaleje w kuchni szykując 12 przepysznych potraw na świąteczny stół. Jeśli w zamrażarce nie czekają jeszcze na swój wielki dzień, to uspokajamy - jest jeszcze trochę czasu, by przygotować pierogi ze słodką kapustą. Oto przepis z 1910 roku.

Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku
Jeszcze zdążysz! Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Przepis z 1910 roku (Pixabay)

W wielu domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Zazwyczaj wypełnione są kapustą i grzybami, albo soczewicą. To tradycyjne danie często podawane jest również z dodatkiem masła i cebulki. Choć jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, warto pokusić się o ich przygotowanie. Zwłaszcza, że są w polskim menu od lat. Już Maria Ochorowicz-Monatowa publikowała przepis na pierogi ze słodką kapustą.

Wigilia już za pasem. To idealny czas, by przyrządzić pierogi ze słodką kapustą. Ten przepis pochodzi z 1910 roku. Jest banalnie prosty i z pewnością unikatowy. Mało kto stawia obecnie na pierogi z kapustą i... białym serem. Ten dodatek nie jest obowiązkowy, jednak wprowadza do kultowego dania powiew świeżości. Szczegółowy przepis poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Lista składników

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • mała główka świeżej kapusty
  • 1 duża cebula, ważne, by nie była gorzka
  • garść mrożonego lub świeżego koperku
  • opcjonalnie zmielony ser biały i bułka tarta (jedna kostka i dwie łyżki)
  • sól świeżo zmielony pieprz

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą. Sposób przygotowania

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać drobno
  • następnie zalać ją wrzątkiem, posolić, zagotować
  • na koniec odcedzamy wodę, studzimy
  • na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, solimy, dodajemy kapustę
  • całość smażymy ok. 10 minut
  • dodajemy koperek
  • całość doprawiamy do smaku
  • jeśli robimy farsz z dodatkiem sera, dodajemy go dopiero po wystygnięciu kapusty na sam koniec, dosypujemy bułkę tartą i mieszamy
  • następnie przyrządzamy ciasto na pierogi łącząc wszystkie składniki w jedną całość, zagniatamy, rozwałkowujemy na cienką warstwę i wycinamy równe koła
  • napełniamy je farszem i zamykamy nasze pierogi, które gotujemy partiami aż do wypłynięcia w osolonej wodzie
  • podawać z cebulką i masłem
  • gotowe!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić