Klopsiki mogą z powodzeniem konkurować z naszymi narodowymi mielonymi. Dzięki temu, że są znacznie mniejsze, stanowią świetny posiłek także dla dzieci. Dodatkowo raczenie się wieloma mięsnymi "kuleczkami" zamiast jednej ogromnej zajmuje więcej czasu, co sprawia, że sygnał sytości szybciej pojawia się w naszej głowie, w efekcie czego - możemy się najeść mniejszą porcją klopsików, niż mielonych.
Klopsiki jak z IKEI - składniki
na klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 niepełna szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Czytaj także: Zupa z pieczonych warzyw. Aromatyczny obiad na jesień
na sos:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 2/3 szklanki bulionu wołowego
- 2/3 szklanki gęstej śmietany 30%
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
UWAGA! Ten przepis możesz wykonać także w wersji bezglutenowej i/lub bezlaktozowej. Wystarczy, że bułkę tartą i mąkę zamienisz na bezglutenowe, a mleko i śmietanę na bez laktozy. Pamiętaj też o sosie sojowym - zazwyczaj jest do niego dodawana mąka pszenna, także jeśli nie możesz jej jeść - zaopatrz się w wersję bezglutenową.
Klopsiki jak z IKEI - sposób przygotowania
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę
- Oba rodzaje mięsa na klopsiki włóż do dużej miski i wymieszaj ze sobą. Dodaj jajko, bułkę tartą, cebulę oraz przeciśnięte ząbki czosnku.
- Wymieszaj całość z dodatkiem mleka oraz dobrze dopraw solą i pieprzem.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie, kuliste klopsiki. Rozłóż je na dużym talerzu i wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C i ustaw na tryb pieczenia góra-dół. Wstaw naczynie żaroodporne z klopsikami i zapiekaj pod przykryciem ok. 30 minut. Po upieczeniu mięsa, odstaw danie na 15 minut do lekkiego przestygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj sos śmietanowy do klopsików. W tym celu na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj do niego mąkę. Smaż składniki przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając.
- Do zawartości patelni dodaj bulion wołowy i warzywny. Następnie dołóż sos sojowy, musztardę oraz gęstą śmietanę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj do momentu, aż sos do klopsików zgęstnieje.
i gotowe!
Czytaj także: Leczo z piekarnika? Jesienna zapiekanka z kiełbasą
Upieczone klopsiki serwuj polane sosem śmietanowym. Nieodłącznym dodatkiem do klopsików są ziemniaki purée oraz żurawina.