Kanapka drwala danie już kultowe. Ta restauracyjna może być jednak ciężkostrawna. Nie czekaj więc i przygotuj swoją własną, która - gwarantujemy - będzie równie pyszna!
Kanapka drwala. Składniki:
- 2 duże bułki np. okrągłe grahamki
- 300 g mielonej wołowiny np. łopatki
- 4 plasterki boczku surowego wędzonego - około 50 g
- 1 okrągły ser camembert - 170 g
- 2 grube plasterki pomidora
- 4 cienkie krążki czerwonej cebuli
- 2 listki sałaty lodowej lub rzymskiej
- przyprawy do wołowiny: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
- do obtoczenia sera: płaska łyżka bułki tartej, malutkie jajko
- łyżka oleju do smażenia
- sos musztardowy: 1 łyżka musztardy Dijon, pół łyżki ulubionego ketchupu, pół łyżki ulubionego majonezu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kanapka drwala. Wykonanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj sobie sos do kanapki drwala.
- W miseczce umieść po pół łyżki ulubionego ketchupu i majonezu.
- Dodaj też jedną łyżkę musztardy Dijon.
- Całość wymieszaj dokładnie.
- Sos musztardowy jest już gotowy.
- Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach.
- Do zmielonego mięsa dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i zacznij wyrabiać masę mięsną.
- Mieszaj masę dłońmi.
- Podziel je na dwa równe kawałki i uformuj płaskie kotlety o średnicy odrobinę większej niż podstawa bułki (mięso odrobinę kurczy się podczas smażenia).
- Nagrzej większą patelnię (na tyle dużą, by pomieściła oba kotlety).
- Wlej łyżkę oleju do smażenia i po chwili wyłóż też oba kotlety.
- Smaż je nie dłużej niż po trzy minuty na stronę.
- Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa.
- Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę.
- Na tej samej patelni (po kotletach) podpiecz plasterki boczku, dopóki nie staną się rumiane.
- Przygotuj też dwa grube plasterki pomidora oraz dwa liście sałaty rzymskiej.
- Na patelni po kotletach i boczku podsmaż panierowany ser.
- Krążek sera przekrój na pół tak, by powstały mi dwa cieńsze krążki.
- Każdy krążek zanurzy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Krążki sera w panierce smaż w pierwszej kolejności od strony zewnętrznej (tej ze "skórką").
- Po niecałej minucie przewróć każdy krążek na drugą stronę i podsmażaj również minutę.
- Przy pomocy szerokiej łopatki zdejmij podsmażone sery na deskę drewnianą.
- Bułki przekrój na pół.
- Warto je przez chwilę podpiec od wewnętrznej strony na patelni lub na grillu, by były rumiane i ciepłe.
- Na spód bułki układaj kolejno: podsmażony ser panierowany; liść sałaty; gruby plaster pomidora, po dwa plasterki chrupiącego boczku; po kilka cienkich krążków czerwonej cebuli; kotlet wołowy; solidną porcję sosu musztardowego; górę od bułki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: