Kapsalon zachwyci miłośników dań fast foodu, ale na szczęście - jest od nich znacznie zdrowsze, zwłaszcza w wersji domowej.
To nieco inna postać popularnego u nas kebaba, na którą składa się mięso typu gyros, frytki i świeże warzywa. Wszystko zapiekane jest pod pierzynką z sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Domowy kebab. Lepszy niż zamawiany
Przepis na kapsalon - holenderski kebab. Potrzebne składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2-3 duże ziemniaki lub gotowe frytki mrożone
- Pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 ogórki kiszone - opcjonalnie
- 1 duży pomidor lub kilka koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 100 g tartego żółtego sera
- Olej do smażenia
- Płaska łyżka przyprawy do kebaba/shoarmy
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryna
- Posiekana natka pietruszki lub koperek
- Odrobina soli i cukru
Przepis na kapsalon - holenderski kebab. Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na frytki, nasmaruj olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż będą zarumienione (mrożone upiecz wg instrukcji na opakowaniu)
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawą do kebaba i odrobiną oleju. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż mięso będzie złociste
- Cebulę pokrój w piórka, ogórki i pomidora w półplasterki, a kapustę posiekaj
- W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos
- W foremkach aluminiowych, metalowych czy też szklanych ułóż warstwowo frytki, kurczaka i ser, zapiecz przez kilka minut w piekarniku, żeby ser się rozpuścił
- Na wierzchu umieść warzywa i polej wszystko sosem. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl