Sos BBQ to jeden z filarów tradycyjnej, amerykańskiej kuchni. Mało kto jednak wie, że równie oryginalny smak mięsa można łatwiej i taniej osiągnąć tylko za pomocą dwóch prostych składników dodanych do mięsa. Cola i ketchup to symbole amerykańskiego snu, po które możemy sięgać z łatwością przyprawiając domową karkówkę.
Karkówka w coli i ketchupie. Potrzebne składniki:
- kilogram karkówki
- trzy cebule
- olej
- przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz
- szklanka coli
- szklanka ketchupu (najlepiej łagodny)
- łyżka ostrej musztardy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Prosto z grilla. Konkretne grillowanie
Karkówka w coli i ketchupie. Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobne piórka lub kostkę, zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem i przełóż do żaroodpornego naczynia, w którym chcesz upiec mięso.
- Karkówkę pokrój w solidne plastry. Mięso lekko rozbij przy użyciu tłuczka.
- Każdy kawałek natrzyj porządnie miksem przygotowanych wcześniej przypraw. Tak przygotowane plastry karkówki przesmaż na patelni.
- Przygotuj sos w naczyniu. Zmieszaj colę z ketchupem i musztardą. Można wcześniej zalać nimi obsmażone plastry mięsa i odstawić, na przykład na noc.
- Jeśli jednak brakuje nam czasu, wystarczy od razu mięso zalać sosem w naczyniu.
- Całość zapiekać przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Karkówkę w coli z ketchupem podawać z obsmażonymi ziemniakami, warzywami z grilla lub chlebem.
Czytaj także: Kociołek węgierski. Sycące danie w jednym garnku
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl