Weekend to czas, gdy możemy nieco zwolnić, także w kuchni. Obiad przygotowywany bez pośpiechu w gronie bliskich może być dobrą formą rozrywki dla wszystkich. Przygotowanie dania to również świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu.
Idealną pozycją do takiego menu jest karkówka w sosie miodowo-musztardowym. Mięso z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub warzyw gotowanych na parze to dobry wybór na wolne popołudnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Karkówka w miodzie. Potrzebne składniki
- łyżka miodu
- dwie szczypty tymianku
- łyżka musztardy stołowej
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka czosnku granulowanego lub dwa siekane ząbki świeżego
- dwie marchewki
- dwa ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- kilogram karkówki
- pół szklanki bulionu warzywnego
- łyżka musztardy francuskiej
- pietruszka
Czytaj także: Pączki ze słonym karmelem. Modne ciastko na karnawał
Karkówka w miodzie. Sposób przygotowania
- Połącz składniki do marynaty w misce. Przygotowaną pastą dokładnie natrzyj mięso i pozostaw na dwie godziny w lodówce.
- Przygotuj ulubione warzywa lub ziemniaki skrojone w łódeczki. Pokrój je na duże kawałki. Wyłóż na papier do pieczenia, posyp tymiankiem i polej oliwą.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Mięso piecz przez około 1,5 godziny, W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem powstałym w trakcie pieczenia.
- Warzywa włóż do piekarnika godzinę później niż mięso. Podawaj całość ze swoimi lubionymi sosami.